157 نوشته شده:استادمون گفته یه موضوعی انتخاب کنین که تاحالا انجام نشده باشه میتونین چندمورد بهم پیشنهاد بدین ،حالا اگه شد وامکانات بود انجام بدم،من نمیدونم چه موضوعاتی تاحالا انجام نشده
نحوة تعیین موضوع پایان نامۀ کارشناسی ارشد
Designing and Conducting Health Systems Research Projects Volume I
Designing and Conducting Health Systems Research Projects Volume II
برای انتخاب موضوع پایان نامه کارشناسی ارشد چکار کنیم؟
برای شروع بحث انتخاب موضوع پایان نامه کارشناسی ارشد شما باید آگاه باشید که در پایان مقطع کارشناسی ارشد دانشجویان باید یک پایان نامه تهیه کنند تا بتوانند فارغ التحصیل شوند، که این کار در واقع ماحصرiحصیل آنها شما می باشد؛ بعضی از دانشجویان به پایان نامه این دید را دارند که پل گرفتن مدرک کارشناسی ارشد است!! و این نکته را در نظر نمی گیرند که پایان نامه بعد از تحصیل هم همراه شما خواهد بود و می توان گفت تاثیر خود را در زندگی کاری یا تحصیلات بالاتر بعد از گرفتن مدرک کارشناسی ارشد خواهد گذاشت. حالا بپردازیم به مرحله سرنوشت ساز پایان نامه! یعنی انتخاب موضوع؛ به این دلیل گفتم سرنوشت ساز که با انتخاب هر موضوعی پایان نامه متفاوتی خروجی کار شما است و همچنین قرار گرفتن هر موضوعی در رزومه شما که احتمالا برای یک شرکت ارسال کنید، دید متفاوتی را در افکار کارفرما رقم خواهد زد. برای انتخاب موضوع پایان نامه معمولا دانشجویان از ترم سه بعضی ها هم ترم چهار اقدام می کنند
بهترین زمان برای انتخاب موضوع پایان نامه ترم دوم ارشد شما است، به این دلیل که شما استرس از دست رفتن زمان را نداشته باشید و بتوانید موضوعی مناسب را انتخاب کنید. احتمالا اولین اقدام شما برای انتخاب موضوع تعیین استاد راهنما و مشورت با این استاد گرامی است؛ و بازم پیش بینی می شود استاد گرامی آن طور که باید شما را راهنمایی نکند؛ یا به شما بگوید مقالات و پایان نامه ها را بررسی کن و یک موضوع مناسب انتخاب کن!! البته بعضی اساتید هم واقعا دلسوزانه جاده های روشنی را پیش روی شما قرار می دهند.بگذریم؛ بله دانشجو هیچ نتیجه ای از استاد راهنما نمی گیرد و سعی می کند راه های مختلف دیگری را انتخاب کند، مثلا مراجعه به دوستان و یا مراجعه به اینترنت و باز از هم به نتیجه نمی رسد.
یک موضوع جدید و بروز چه خصوصیاتی دارد؟
یک موضوع خوب چه خصوصیاتی دارد؟ اگر سوال ما برای انتخاب موضوع پایان نامه این باشد، باید گفت این مسئله یک تصمیم گیری چند متغییره است که بایستی برای رسیدن به هدف بهینه در آن کمی دقت کرد. آیا می خواهید ادامه تحصیل بدهید؟ این ادامه تحصیل در ایران خواهد بود یا خارج کشور؟ آیا موضوع مدنظر شما در ایران کار شده است؟ آیا سازمان و یا شرکتی را می شناسید که به راحتی بتوانید پژوهش خود را در آن پیاده سازی نمایید؟ آیا سازمان و یا ارگان دولتی هست که از طرح شما حمایت مالی و فکری بکند؟ آیا نشریه یا نشریاتی برای چاپ مقالات مستخرج از پایان نامه وجود دارند و سطح علمی این نشریات چگونه است؟
پاسخ به همه این گزینه ها کمی وقت گیر بوده و تجربه می خواهد. ولی شما حتما در شروع کار باید این سوالات را از خود بپرسید. و زمینه مورد علاقه خود را با توجه به این سوالات و محدودیت های که شما دارید انتخاب کنید؛ پس از اینکه زمینه مورد علاقه خود را یافتید حالا باید یک موضوع جدید و بروز را در آن زمینه بیابید، در ابتدا شما باید ویژگی های یک موضوع مناسب را در رشته خود شناسایی کنید که مسلما ویژگی های رشته های علوم انسانی با فنی مهندسی تفاوت دارد یا در علوم انسانی هم ویژگی های مدیریت با علوم اجتماعی تفاوت دارد ولی خوب یکسری قواعد کلی هستند که باید در مرحموضوع پایان نامه پیدا کنیم؟
موضوع پایان نامه شما نباید تکراری باشد؛ هرچند در فلسفه علم تکرار یک تحقیق ضروری به نظر می رسد ولی برای اینکه اساتید و کارفرمای شما به پایان نامه شما و همچنین شخصیت علمی شما دید بهتری داشته باشد سعی کنید موضوعی انتخاب کنید که تاکنون کار نشده است یا حداقل در ایران کار نشده است. برای اینکه شما بفهمید که موضوع مورد نظر شما تکراری هست یا نه می توانید به سایت ایران داک مراجعه کنید؛ متاسفانه بسیاری از دانشجویان جستجو در این سایت را نمی دانند؛ البته بر خلاف همه ما اعتقاد داریم که این سایت مشکل اساسی دارد نه دانشجو؛ زیرا بر اساس استاندارد ها ی وب جهانی کاربری که وارد سایت می شود باید به راحتی بتواند عملیاتی را که می خواهد انجام دهد، که متاسفانه سایت ایران داک ….
به همین دلیل ما در این قسمت به آموزش جستجو در سایت ایران داک، و همچنین سایت مگ ایران، ساینس دایرکت و… می پردازیم
مسلما دانشجویان در مقطع ارشد و باب در نظر گرفتن این که برای انتخاب موضوع در مقطع زمانی هستند که تنها یک سال است که در حال گذراندن تحصیلات تکمیلی هستند، کمی مشکل است که بتوانند صرفا بر اساس تجربه خود دست به انتخاب موضوعی جدید و بروز بزنند. به همین دلیل ما پیشنهاد می دهیم در مرحله اول سعی کنید تعامل خوبی با اساتید داشته باشید، البته یک نکته ای ظریف که اینجا هست؛ این است که شما به اساتید دانشکده خود محدود نیستید!! اساتید مجربی ما در کشور داریم که واقعا با دانشجو مانند یک دوست رفتار می کنند شما می توانید. به دانشگاه های دیگر به خصوص دانشگاه های دولتی مراجعه کنید و با اساتید از غلاقه خود بگویید تا آنها هم به علاقه شما پی ببرند و به شما در این زمینه راهنمایی های لازم را ارائه کنند
برای انتخاب موضوع مهم ترین اصل، “علاقه” دانشجو است لطفا به هیچ وجه از علاقه خود به خاطر موارد دیگر نگذرید! زیرا وقتی به یک موضوع علاقه دارید شما بهتر از هرکسی شاید بهتر از بعضی اساتید هم آن موضوع و مسئله را درک کنید، جدا از این باز هم به دلیل علاقه در روال انجام پایان نامه علم و دانش شما به طور چشمگیری افزایش پیدا خواهد کرد، البته این نیاز به یک پیش نیاز هم دارد که شما به رشته خود هم علاقمند بوده یا اینکه حداقل در خود علاقه ایجاد کرده باشید. مثلا من به مبحث فناوری اطلاعات علاقه زیادی دارم و پایان نامه دوره کارشناسی، دوره کارشناسی ارشد هم در رابطه با فناوری اطلاعات بود و در در دکتری هم حتما این موضوع را کار خواهم کرد، پس سعی کنید تکلیف را با خودتان روشن کنید که واقعا شما به چه موضوعی علاقه دارید، مثلا شما ی که رشته مدیریت هستید به موضوع بازاریابی آنلاین علاقمند هستید یا اینکه نه به مدیریت منابع انسانی علاقمند هستید و یا شما که روانشناسی می خوانید، به کدام مبحث روانشناسی علاقمند هستید؛ و…
بسیاری از دانشجویان برای انتخاب موضوع به سراغ استادان دوره کارشناسی ارشد خود میروند، در حالی که هیچ مطالعهی قبلی در باره انتخاب موضوعهای احتمالی و حتی در باره حوزه علاقه خود ندارند. معمولاً استادان هم از سر دلسوزی موضوعاتی را که در ذهن خود دارند به دانشجو پیشنهاد میکنند. نتیجه این کار در بهترین حالتش این است که دانشجو خود را درگیر با موضوعی میکند که ممکن است به آن بیعلاقه باشد، یا دانش کافی در آن حوزه نداشته باشد. بنابراین، به هیچ دانشجوئی توصیه نمیکنم که با ذهن خالی به سراغ استادان خود برود و از آنها درخواست موضوع نماید. بلکه، بهتر است دانشجو خودش موضوع را انتخاب کند. زیرا اوست که میداند به کجاها علاقه دارد و دانشش تا کجاها میتازد.