به گزارش شرق : بارش ها به ما کمک کردهاند تا مسیر اشتباه گذشته را جبران کنیم و به سمتی که باید در آن قدم برداریم، حرکت کنیم.
«زریوار پرآب شد»، «٢٤٠٠ هکتار از هورالعظیم زیر آب رفت»، «آب پس از ٣٦ سال تالاب صالحیه را زنده کرد»، «بخش زیادی از تالاب هامون بر اثر بارندگیهای اخیر پرآب شد»، «سیل تالاب بیشه دالان بروجرد را احیا کرد»، «تالاب نوروزلوی میاندوآب پس از ١٥ سال بهطور طبیعی آبگیری شد» و «پس از ١٠سال تالاب کویری میقان اراک به رنگ آبی درآمد» اینها بخشی از خبرهای خوشی هستند که این روزها از وضع تالابهای کشور به گوش میرسد.
خبرهایی که از روی خوش آسمان و بارشهای خوب ماههای اخیر حکایت دارند. بارشهایی که به قول محسن سلیمانی روزبهانی، مدیر طرح حفاظت از تالابهای ایران «به ما کمک کردهاند تا مسیر اشتباه گذشته را جبران کنیم و به سمتی که باید در آن قدم برداریم، حرکت کنیم.»
او درباره وضع تالابهای کشور پس از بارشهای اخیر به «شهروند» میگوید: «خوشبختانه به واسطه بارندگیهایی که در شمال و غرب کشور اتفاق افتاده، تالابها اوضاع نسبتا مناسبی پیدا کردهاند و این به معنای احیای کامل تالابها نیست؛ بلکه طبیعت به ما کمک کرده است تا مسیر اشتباه گذشته را که باعث شده سالها خسارت به تالابها و محیط زیست کشور وارد شود را جبران کنیم.»
خبرها از بهبود تراز دریاچه ارومیه، پرآب شدن تالاب زریوار و آبگیری تالابهای آلا گل، آجی گل و آلماگل در گلستان خبر میدهند؛ سلیمانی هم با اشاره به این خبرهای خوش، از بهبود وضع تالابهایی در مناطق مرکزی کشور حکایت میکند: «برخی از تالابهای مرکزی کشور که در سالهای گذشته وضع خوبی نداشتند، این روزها آبگیری شدهاند همچون چغاخور و میقان. در شرق کشور هم تالاب هامون به واسطه بارشهای خوب افغانستان حال خوبی دارد و بخشهای زیادی از آن پرآب شده است.»
در سالهای اخیر بحران خشکسالی و کاهش بارندگیها، توجه به تالابها که در پاییندست رودخانهها قرار داشتند را به حداقل رسانده بود؛ اما بارندگیهای اخیر ورق را برگرداند. «بارندگیهای اخیر، باعث شدهاند تا آب قابل توجهی وارد تالابها شود. متاسفانه بهدلیل اینکه تالابها در پاییندست قرار دارند و همواره اولویتهای انسانی مورد توجه مسئولان قرار میگیرد، توجهی به سهم یا به عبارتی حقآبه تالابها نمیشود؛ اما امسال بارندگیها فرصتی دادند تا شاهد بهبود وضع تالابها باشیم.»
مدیر طرح حفاظت از تالابهای ایران با این توضیح ادامه میدهد: «با این بارشها امیدوارنهتر به اقداماتی که برای احیای تالابهای کشور آغاز کردهایم، نگاه میکنیم؛ زیرا این بارشها کمک کردهاند تا از شرایط بحرانی فاصله بگیریم.»
او یادآوری میکند: «واقعیت این است که ایران در کمربند خشک زمین قرار دارد. این دلبستگیها به بارشها و کمک طبیعت را باید کنار بگذاریم و با شرایط واقعی برای کشور برنامهریزی کنیم.» مثال زلزلهخیزی ژاپن و برنامهریزیاي که این کشور برای مقابله با این پدیده طبیعی کرده، مثالی است که همواره مسئولان مختلف برای نمونه خوبی از برنامهریزی به کار میبرند که سلیمانی هم از همین مثال استفاده کرده و با اشاره به اینکه ژاپنیها برنامههای دایمی برای مقابله با زلزله دارند و چنانچه یک ماه زلزله نیايد، آنها برنامههای مقابلهای را متوقف نمیکنند، میگوید: «ما هم باید خودمان را با شرایط خشک بودن کشور تطبیق بدهیم. شخصا معتقد نیستم به اینکه دل ببندیم به ترسالی بهار امسال؛ باید برنامهها را براساس اقلیم خشک کشور پیش ببریم.» چند روزی از دومین ماه سال میگذرد و این روزها خبرهای زیادی از آبگیری، پرآب شدن یا زنده شدن دریاچهها و تالابهای کشور به گوش میرسد. این در حالی است که در ماهها و حتی سالهای اخیر همواره از سوی مسئولان سازمان حفاظت محیط زیست، بهخصوص مدیر طرح حفاظت از تالابهای ایران اعلام شده که ٧٥درصد تالابهای کشور وضعیتی بحرانی یا در معرض خطر دارند. این هشدار در روزهایی که خبرهای خوبی از وضع تالابهای کشور به گوش میرسد هم از سوی سلیمانی تکرار میشود: «الان هم وضع همان است؛ با این تفاوت که تالابهایی که وضع بحرانی داشتند الان در معرض خطر قرار دارند و از حالت بحرانی خارج شدهاند. این اتفاق بیشتر در تالابهای شمالی و غربی کشور افتاده و همچنان باید برنامههای احیا و حمایت از تالابها را ادامه دهیم.»
سیلاب هر چند که خسارتهای بسیاری برای غرب و جنوب غربی کشور به همراه داشت، اما توانست به بهبود وضع تالابها در این مناطق کمک کند. با این حال وضع تالابها در مناطق مرکزی و جنوبی همچنان خوب نیست. تالاب گاوخونی که انگشت اتهام بخشی از گرد و غباری که گاهی مرکز کشور را فرا میگیرد، به سمت خود میبیند، سهمی از بارشها و سیلابی که در بخشهایی ویرانی به بار آورد اما برای تالابها خوشیمن بود، نداشت. به گفته مدیر طرح حفاظت از تالابهای ایران: «گاوخونی همچنان با شرایط ایدهآل فاصله زیادی دارد؛ اما به همت کشاورزان منطقه و مردم محلی برنامههای احیا و رسیدن پساب فاضلاب شهر اصفهان میتواند حال و روز خوبی داشته باشد.
واقعیتی که وجود دارد، این است که در مناطق مرکزی کشور رقابت بر سر آب تنگاتنگ است. کاربرهای مختلف تلاش میکنند آب را برای برنامههای خود هزینه کنند. اولویتهای انسانی در رتبههای بالاتری نسبت به محیط زیست و اکوسیستم کشور قرار میگیرند و همین امر باعث میشود، تالابهایی همچون گاوخونی سهمی از بارشها نداشته باشند.» او در ادامه درباره تالابهایی که وضعیتشان بهبود پیدا کرده است، میگوید: «دریاچه زریوار بهخوبی آبگیری شده است. آب خوبی از افغانستان وارد تالاب هامون شده و تراز دریاچه ارومیه هم که به ١٢٧١ رسیده است. خبرها از هورالعظیم هم حاکی از این است که آب خوبی از کرخه به این تالاب رسیده است.»
بهار امسال برای تالابها خوب بود؛ اما همچنان پیشبینیها میگویند هوا گرم شود، باز خشکی جای تالابها را میگیرد. آبی که بارشهای بهاری به تالابها هدیه دادند، زیر سایه قدرت بالای تبخیر در کشور بخار میشود. مدیر طرح حفاظت از تالابهای ایران هم راوی این پیشبینی تلخ میشود: «اکوسیستمهای تالابی مدلشان همین است که در فصول گرم و خشک آبشان تبخیر میشود. اگر این روند طبیعی باشد، منطقی است. بهطور مثال با آغاز فصل گرما، بخش زیادی از دریاچه ارومیه را از دست خواهیم داد. مهم این است که این چرخه طبیعی را حفظ کنیم و هر سال وضع تالابها نسبت به سال قبلتر بدتر نشود؛ یعنی سال دیگر تراز دریاچه ارومیه که امسال به ١٢٧١ رسیده، سال آینده باز هم افزایش پیدا کند و روند بهبودی در پیش بگیرد.»
از حال خوش ارومیه تا آبگیری هامون
دو هفتهای از بارشی که سیل را میهمان ناخوانده و ناخوشایند غرب و جنوب غربی کشور کرد، میگذرد و حالا خبرهای پس از سیل، از جان دوبارهای میگویند که سیل پس از خرابی و خساراتی که به بار آورده به تالابها و دریاچهها بخشیده است، تا جایی که خبرهای خوبی از دریاچه ارومیه که در شمال غربی کشور قرار دارد تا تالاب هامون که در جنوب شرقی کشور است، شنیده میشود.
به گفته رئیس اداره حفاظت محیط زیست پلدختر که سیل خسارات بسیاری را به روستاهای آن وارد کرد «تالابها با بارشهای اخیر جانی دوباره گرفتهاند و سطح آب تالابهای این بخش بالا آمده است.»
امیر محمدینژاد با اشاره به اینکه متاسفانه در چند سال اخیر سطح آب تالابهای شهرستان پلدختر به علت زهکشی و خشکسالی پایین آمده و به مقدار ناچیزی رسیده و اکوسیستم منطقه به خطر افتاده بود، گفت: «با بارشهای خوبی که شاهد آن بودیم، سطح آب این تالابها حدود یک تا دو متر بالا آمده است. تالاب گوری بلمک که به علت زهکشیها وضع خوبی نداشت، درحال حاضر حدود ٣٥٠ هکتار آن آبگیری شده است.»
آبگیری تالاب نظرآباد بعد از ٣٦ سال
با ورود آب از سمت کردان به تالاب فصلی روستای صالحیه در نظرآباد، این تالاب پس از ٣٦ سال آبگیری شد. این تالاب که تنها تالاب استان البرز است، با بارشهای چند ماه اخیر پر آب شده و گفته میشود که بیش از ٣٠ گونه از انواع پرندگان همچون درنا، لکلک سیاه، کاکایی، انواع حواصیل، فلامینگو، آنقوت و پلیکان سفید این تالاب را برای اقامت انتخاب کردهاند.
۲۴۰۰ هکتار تالاب هورالعظیم زیر آب رفت
در سالهای اخیر با میهمانیهای پیدرپی گردوغبار در آسمان خوزستان، تالاب هورالعظیم یکی از متهمان اصلی این پدیده نام گرفت. تالابی که با پرآب شدن کرخه، بخشی از آن آبگیری شده و آن طور که مدیر کل حفاظت محیط زیست خوزستان، میگوید: «با توجه به تصاویر ماهوارهای از سطح تالاب که نشاندهنده این است بالغ بر ۲۴۰۰ هکتار از اراضی تالاب تاکنون آبگیری شده است.» آبگیری هورالعظیم ادامه دارد و احمد لاهیجانزاده درباره آن توضیح میدهد که «آبگیری تالاب هورالعظیم به خوبی در حال انجام است و روزانه از رودخانه کرخه ٥ متر مکعب بر ثانیه به بخش شمالی تالاب هورالعظیم، ٣ متر مکعب بر ثانیه به حوضچه شماره ٣ و ٧ متر مکعب بر ثانیه به حوضچههای ٤ و ٥ تالاب وارد میشود.»
«زریوار» پر آب شد
با بارشهای خوبی که در هفتههای اخیر در غرب کشور شاهد آن بودیم، سطح آب تالاب زریوار در استان کردستان از حد نرمال هم بالاتر آمده و به گفته مدیر طرح حفاظت از تالابهای ایران «آب خوبی در این تالاب جمع شده است.» همچنین تالاب بیشه دالان بروجرد از زیستگاههای طبیعی گونههای مختلف جانوری در بارندگیهای سیلآسای دو هفته گذشته احیا شده است؛ به گزارش ایرنا، مصطفیوند، رئیس اداره حفاظت از محیط زیست بروجرد در اینباره میگوید: «بارندگیهای اخیر ٩٠درصد از ٩٣٠ هكتار وسعت تالاب بیشه دالان بروجرد را احیا كرده و باعث بازگشت بسیاری از پرندگان و گونههای جانوری به این تالاب شده است.»
آبگیری بخش زیادی از تالاب هامون در اثر بارندگیهای اخیر
هامون یکی، دو سالی میشود که هرازگاهی لبخند را روی لبان ساکنان محلی میآورد؛ پرآب میشود و شادی زندگی را با خود همراه میکند. این بار هم با بارندگیهای اخیر و سیلابی که از افغانستان وارد این تالاب مرزی شده، بخش زیادی از آن آبگیری شده است. به گفته سیامک محمودی، مدیر کل حفاظت محیط زیست سیستان و بلوچستان «بخش زیادی از تالاب هامون در اثر بارندگی و سیلاب اخیر در رودخانه سیستان آبگیری شده است و در صورت ادامه ورود آب میتوان امیدوار بود قسمتهای بیشتری از تالاب آبگیری شود.»
او یادآوری میکند که «در حال حاضر هامون صابوری در شمال تالابهای بینالمللی هامون که از کانونهای عمده گردوغبار است، آبگیری شده است و اداره کل حفاظت محیط زیست سیستان و بلوچستان با همکاری مرزبانی استان همچنین اقدام به بازگشایی نقاط حساس از نظر ورود آب در دایک مرزی کرده و در صورت ورود آب از هامون پوزک مانعی جهت ورود آب وجود ندارد.»
ورود آب به تالاب نوروزلوی میاندوآب پس از ١٥ سال
آب پس از ١٥سال به تالاب نوروزلوی میاندوآب آمد. به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، به دنبال بارشهای مناسب در فصل زمستان و اوایل بهار، تالاب نوروزلوی میاندوآب پر آب شد.
آبگیری تالاب نوروزلوی در آغازین روزهای فصل بهار موجب سرسبزی طبیعت منطقه اطراف این تالاب شد؛ این درحالی است که تالاب نوروزلوی میاندوآب به مدت ١٥سال بهطور طبیعی و از طریق نزولات جوی آبگیری نشده بود.
پس از ١٠سال تالاب میقان اراک آبگیری شد
تالابهای نظرآباد البرز و نوروزلوی میاندوآب، تنها تالابهایی نبودند که امسال پس از سالها آبگیری شدهاند. چند روز پیش انصاری، مدیر کل حفاظت محیط زیست استان مرکزی از آبگیری ٩٠درصد مساحت دریاچه تالاب کویری میقان اراک پس از یک دهه خبر داد: «سطح دریاچه تالاب کویری میقان اراک ١٢هزار هکتار است که هماینک بیش از ١٠هزار هکتار آن آبگیری شده است. این اتفاق به دنبال بارندگیهای مناسب در زمستان گذشته و بهار امسال افتاده است.»
آخرین وضعیت تالاب های کشور
تالاب ها پايش مي شوند
تهران- ايرنا- معاون امور تالاب ها در دفتر زيستگاه ها و امور مناطق سازمان حفاظت محيط زيست با بيان اينكه سازمان حفاظت محيط زيست پايش تالاب ها را برعهده دارد، گفت: با توجه به اينكه تالاب ها در كنار چه نوع رودخانه اي( درجه يك يا فصلي) واقع شده باشد با همكاري وزارت نيرو كارهاي مربوط به آنها تقسيم مي شود كه يكي از آنها لايروبي مسير تالاب ها است.
[تالاب ها پايش مي شوند]
مسعود باقرزاده كريمي روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار علمي ايرنا افزود: رسوب گذاري يكي از مشكلات مسيرهاي ورود آب به تالاب ها است؛ ازاين رو لايروبي اين مسير براي احياي تالاب از اهميت بسيار زيادي برخوردار است.
وي اظهار كرد: با توجه به نوع تالاب و اينكه از چه رودخانه اي تغذيه مي كند، كار لايروبي ميان وزارت نيرو و سازمان محيط زيست تعيين مي شود، اكنون سازمان محيط زيست درحال لايروبي مسيرهاي ورودي آب به مجموعه تالاب هاي آلاگل، آلما گل و آجي گل در استان گلستان است تا اتصال بين رودخانه و تالاب برقرار شود.
باقرزاده كريمي تاكيد كرد: چند سالي است كه خشكسالي تالاب هاي كشور را تهديد مي كند بنابراين بايد بتوانيم با برنامه ريزي اصولي و علمي از فرصت هاي به دست آمده از بارندگي هاي شديد براي جمع آوري آبهاي روان و هدايت آنها به سمت تالاب ها استفاده كنيم.
وي با اشاره به سيلاب اخير در منطقه غرب و خوزستان گفت: اگر سيلاب ها با دوره هايي با بازگشت بالا رخ ندهد و تكرارها طبيعي داشته باشد براي محيط زيست نه تنها زيان آور نيستند بلكه مفيد هم هستند؛ چون تالاب ها بيشتر از رسوبات سيلابي تغذيه مي كنند و اين رسوبات حاصلخيز و زيستگاه بسياري از زيستمندان حاشيه تالاب ها به حساب مي آيد.
وي افزود: ولي سيلاب هايي كه بر اثر تخريب جنگل ها، مراتع و لخت شدن خاك در بالا دست حوضه، شدت گل آلودگي آنها بسيار بالا است، براي محيط زيست آسيب زا هستند.
باقرزاده كريمي با بيان اينكه گل و لاي موجب كاهش عمق تالاب ها مي شود گفت: گل و لاي سبب بالا آمدن عمق تالاب ها و كاهش حجم مخزن مي شود، همچنين رودخانه ها را هم تحت تاثير قرار مي دهد كه گل آلودگي آن موجب از بين رفتن آبزيان مي شود.
وي گفت: بارندگي اخير به رغم خساراتي كه وارد كرد، موجب آبگيري تالاب هاي زيادي در كشور شد، به عنوان مثال درياچه اروميه به علت اين سيلاب ها حدود 20 سانتي متر بالا آمد، حداقل آبي كه شهريور در درياچه اروميه وجود داشت 1/1270 متر از سطح دريا بود كه حالا به 1271 رسيده، يعني يك متر بالا آمده است.
باقرزاده با بيان اينكه اين گونه اتفاقات در بسياري از تالاب هاي كشور رخ داده است، افزود: در خوزستان در تالاب شادگان آبگيري داشتيم همچنين در لرستان در تالاب هاي پلدختر شاهد آبگيري بوده ايم ، همچنين هامون نيز در وضعيت خوبي قرار گرفته است كه اين اتفاقات خوبي براي محيط زيست كشور است.
** تالاب ها
تالاب ها، محيط هاي آبي ميان خشكي و دريا هستند، اما اولين تعريف علمي تالاب را معاهده بين المللي موسوم به كنوانسيون بين المللي رامسر ارائه كرده است با اين تعريف كه ' تالاب به مناطق مردابي، نمزارهاي سياه و باتلاقي، بركه هاي مصنوعي و يا طبيعي كه به طور دائم و يا موقت داراي آب ساكن يا روان، شيرين، شور و يا نيمه شور هستند و يا به مناطقي از سواحل دريا گفته مي شود كه در هنگام جذر، ارتفاع آب در آنها بيش از 6 متر نباشد.'
تالاب ها حوضه هاي ارزشمندي هستند كه معيشت بيش از يك ميليارد نفر در دنيا به آنها وابسته است و مقصد گردشگري بيش از نيمي از توريست هاي دنيا را تشكيل مي دهند. اين در حالي است كه از سال 1900 ميلادي تاكنون، نزديك به 60 درصد از تالاب هاي جهان از بين رفته است و سالانه نزديك به يك درصد از تالاب ها به علت هجوم پروژه هاي توسعه اي نابود مي شوند.
ايران با دارا بودن اقليم متنوع، تالاب هاي زيادي را در خود جاي داده است، با توجه به تعاريفي كه در كنوانسيون رامسر(كنوانسيون حفاظت از تالاب ها) مطرح است، بيش از هزار تالاب در ايران وجود دارد كه از جمله آنها مي توان به درياچه پشت سدها، رودخانه ها و سواحل تالابي اشاره كرد. از بين آنها 84 تالاب جزء تالاب هاي با اهميت بين المللي به حساب مي آيند كه از اين تعداد، 35 تالاب تحت 24 عنوان در كنوانسيون رامسر ثبت است و از ميان آنها، 6 تالاب در فهرست مونترو قرار دارند. تالاب هاي در خطر نابودي در فهرست مونترو قرار مي گيرند.
بيش از 60 درصد تالاب هاي بين المللي در كل منطقه در كشور ما قرار دارند. براساس تعريف كنوانسيون رامسر، 42 نوع تالاب در دنيا وجود دارد كه از اين تعداد 41 نوع آن در كشور ما وجود دارد و در واقع كمتر كشوري با اين ويژگي ديده مي شود. اين وضعيت نتيجه تنوع اكوسيستم هاي هيركاني در شمال تا اكوسيستم زاگرس و خليج فارس است.
[تالاب ها پايش مي شوند]
مسعود باقرزاده كريمي روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار علمي ايرنا افزود: رسوب گذاري يكي از مشكلات مسيرهاي ورود آب به تالاب ها است؛ ازاين رو لايروبي اين مسير براي احياي تالاب از اهميت بسيار زيادي برخوردار است.
وي اظهار كرد: با توجه به نوع تالاب و اينكه از چه رودخانه اي تغذيه مي كند، كار لايروبي ميان وزارت نيرو و سازمان محيط زيست تعيين مي شود، اكنون سازمان محيط زيست درحال لايروبي مسيرهاي ورودي آب به مجموعه تالاب هاي آلاگل، آلما گل و آجي گل در استان گلستان است تا اتصال بين رودخانه و تالاب برقرار شود.
باقرزاده كريمي تاكيد كرد: چند سالي است كه خشكسالي تالاب هاي كشور را تهديد مي كند بنابراين بايد بتوانيم با برنامه ريزي اصولي و علمي از فرصت هاي به دست آمده از بارندگي هاي شديد براي جمع آوري آبهاي روان و هدايت آنها به سمت تالاب ها استفاده كنيم.
وي با اشاره به سيلاب اخير در منطقه غرب و خوزستان گفت: اگر سيلاب ها با دوره هايي با بازگشت بالا رخ ندهد و تكرارها طبيعي داشته باشد براي محيط زيست نه تنها زيان آور نيستند بلكه مفيد هم هستند؛ چون تالاب ها بيشتر از رسوبات سيلابي تغذيه مي كنند و اين رسوبات حاصلخيز و زيستگاه بسياري از زيستمندان حاشيه تالاب ها به حساب مي آيد.
وي افزود: ولي سيلاب هايي كه بر اثر تخريب جنگل ها، مراتع و لخت شدن خاك در بالا دست حوضه، شدت گل آلودگي آنها بسيار بالا است، براي محيط زيست آسيب زا هستند.
باقرزاده كريمي با بيان اينكه گل و لاي موجب كاهش عمق تالاب ها مي شود گفت: گل و لاي سبب بالا آمدن عمق تالاب ها و كاهش حجم مخزن مي شود، همچنين رودخانه ها را هم تحت تاثير قرار مي دهد كه گل آلودگي آن موجب از بين رفتن آبزيان مي شود.
وي گفت: بارندگي اخير به رغم خساراتي كه وارد كرد، موجب آبگيري تالاب هاي زيادي در كشور شد، به عنوان مثال درياچه اروميه به علت اين سيلاب ها حدود 20 سانتي متر بالا آمد، حداقل آبي كه شهريور در درياچه اروميه وجود داشت 1/1270 متر از سطح دريا بود كه حالا به 1271 رسيده، يعني يك متر بالا آمده است.
باقرزاده با بيان اينكه اين گونه اتفاقات در بسياري از تالاب هاي كشور رخ داده است، افزود: در خوزستان در تالاب شادگان آبگيري داشتيم همچنين در لرستان در تالاب هاي پلدختر شاهد آبگيري بوده ايم ، همچنين هامون نيز در وضعيت خوبي قرار گرفته است كه اين اتفاقات خوبي براي محيط زيست كشور است.
** تالاب ها
تالاب ها، محيط هاي آبي ميان خشكي و دريا هستند، اما اولين تعريف علمي تالاب را معاهده بين المللي موسوم به كنوانسيون بين المللي رامسر ارائه كرده است با اين تعريف كه ' تالاب به مناطق مردابي، نمزارهاي سياه و باتلاقي، بركه هاي مصنوعي و يا طبيعي كه به طور دائم و يا موقت داراي آب ساكن يا روان، شيرين، شور و يا نيمه شور هستند و يا به مناطقي از سواحل دريا گفته مي شود كه در هنگام جذر، ارتفاع آب در آنها بيش از 6 متر نباشد.'
تالاب ها حوضه هاي ارزشمندي هستند كه معيشت بيش از يك ميليارد نفر در دنيا به آنها وابسته است و مقصد گردشگري بيش از نيمي از توريست هاي دنيا را تشكيل مي دهند. اين در حالي است كه از سال 1900 ميلادي تاكنون، نزديك به 60 درصد از تالاب هاي جهان از بين رفته است و سالانه نزديك به يك درصد از تالاب ها به علت هجوم پروژه هاي توسعه اي نابود مي شوند.
ايران با دارا بودن اقليم متنوع، تالاب هاي زيادي را در خود جاي داده است، با توجه به تعاريفي كه در كنوانسيون رامسر(كنوانسيون حفاظت از تالاب ها) مطرح است، بيش از هزار تالاب در ايران وجود دارد كه از جمله آنها مي توان به درياچه پشت سدها، رودخانه ها و سواحل تالابي اشاره كرد. از بين آنها 84 تالاب جزء تالاب هاي با اهميت بين المللي به حساب مي آيند كه از اين تعداد، 35 تالاب تحت 24 عنوان در كنوانسيون رامسر ثبت است و از ميان آنها، 6 تالاب در فهرست مونترو قرار دارند. تالاب هاي در خطر نابودي در فهرست مونترو قرار مي گيرند.
بيش از 60 درصد تالاب هاي بين المللي در كل منطقه در كشور ما قرار دارند. براساس تعريف كنوانسيون رامسر، 42 نوع تالاب در دنيا وجود دارد كه از اين تعداد 41 نوع آن در كشور ما وجود دارد و در واقع كمتر كشوري با اين ويژگي ديده مي شود. اين وضعيت نتيجه تنوع اكوسيستم هاي هيركاني در شمال تا اكوسيستم زاگرس و خليج فارس است.
- naderloo
- مدیر کل
- پست: 2793
- تاریخ عضویت: 08 نوامبر 2008 00:00
- حالت من: Khaste
- محل اقامت: تهران
- تماس:
برنامه مدیریت جامع تالاب میقان تصویب شد
تهران -ایرنا - مدیر ملی طرح حفاظت از تالاب های ایران از تصویب اجرای برنامه مدیریت جامع تالاب میقان در استان مرکزی خبر داد.
به گزارش روز یکشنبه ایرنا ازپایگاه اطلاع رسانی سازمان حفاظت محیط زیست؛ محسن سلیمانی روزبهانی در این باره گفت: برنامه مدیریت جامع تالاب میقان روز گذشته در شورای برنامه ریزی و توسعه استان مرکزی با حضور تمام اعضاء به تصویب رسید.
وی با اشاره به این که تصویب این برنامه اولین گام برای شروع اجرای آن از سوی دستگاه های مربوطه است، افزود: پس از تصویب و ابلاغ برنامه از سوی استانداری به دستگاههای اجرایی این برنامه به عنوان یک سند بالادستی و بین بخشی برای تمام دستگاه های اجرایی استان لازم الاجرا است.
وی ادامه داد: هر یک از دستگاه های اجرایی استان موظف به ارائه برش اجرایی خود از مسوولیت های محوله در برنامه و شروع به اجرای اقدامات پیش بینی شده برای نیل به اهداف راهبردی و در راستای چشم انداز توافق شده است.
سلیمانی روزبهانی با اشاره به حمایت همه جانبه استانداری از این برنامه و تاکید استاندار بر لزوم پایبندی دستگاه های اجرایی استان به اجرای آن، نسبت به مشارکت دستگاه ها در فرایند اجرا به همان قوتی که در تدوین برنامه مشارکت داشته اند، ابراز امیدواری کرد.
برنامه مدیریت جامع تالاب میقان، طی یک فرایند مشارکتی یک ساله و نیمه با حضور تمام دست اندرکاران دولتی و غیردولتی و جوامع محلی تالاب تدوین شده و شامل 6 هدف اجرایی ذیل یک چشم انداز و هدف کلی مورد توافق ذینفعان است.
محورهای اصلی این برنامه شامل مدیریت پایدار منابع آب و خاک، مدیریت و کنترل آلودگی های مرتبط با تالاب، حفظ و احیاء تنوع زیستی تالاب، ارتقاء معیشت پایدار جوامع محلی حاشیه تالاب در راستای حفاظت از تالاب، کاهش اثرات منفی صنایع موجود بر تالاب و افزایش سطح آگاهی، اطلاع رسانی و مشارکت دست اندرکاران است.
کمک 600 میلیون دلاری ژاپن برای احیای تالاب انزلی
تالاب لنگرود گرفتار معضل دفع زباله ( تصویری)
به گزارش روز یکشنبه ایرنا ازپایگاه اطلاع رسانی سازمان حفاظت محیط زیست؛ محسن سلیمانی روزبهانی در این باره گفت: برنامه مدیریت جامع تالاب میقان روز گذشته در شورای برنامه ریزی و توسعه استان مرکزی با حضور تمام اعضاء به تصویب رسید.
وی با اشاره به این که تصویب این برنامه اولین گام برای شروع اجرای آن از سوی دستگاه های مربوطه است، افزود: پس از تصویب و ابلاغ برنامه از سوی استانداری به دستگاههای اجرایی این برنامه به عنوان یک سند بالادستی و بین بخشی برای تمام دستگاه های اجرایی استان لازم الاجرا است.
وی ادامه داد: هر یک از دستگاه های اجرایی استان موظف به ارائه برش اجرایی خود از مسوولیت های محوله در برنامه و شروع به اجرای اقدامات پیش بینی شده برای نیل به اهداف راهبردی و در راستای چشم انداز توافق شده است.
سلیمانی روزبهانی با اشاره به حمایت همه جانبه استانداری از این برنامه و تاکید استاندار بر لزوم پایبندی دستگاه های اجرایی استان به اجرای آن، نسبت به مشارکت دستگاه ها در فرایند اجرا به همان قوتی که در تدوین برنامه مشارکت داشته اند، ابراز امیدواری کرد.
برنامه مدیریت جامع تالاب میقان، طی یک فرایند مشارکتی یک ساله و نیمه با حضور تمام دست اندرکاران دولتی و غیردولتی و جوامع محلی تالاب تدوین شده و شامل 6 هدف اجرایی ذیل یک چشم انداز و هدف کلی مورد توافق ذینفعان است.
محورهای اصلی این برنامه شامل مدیریت پایدار منابع آب و خاک، مدیریت و کنترل آلودگی های مرتبط با تالاب، حفظ و احیاء تنوع زیستی تالاب، ارتقاء معیشت پایدار جوامع محلی حاشیه تالاب در راستای حفاظت از تالاب، کاهش اثرات منفی صنایع موجود بر تالاب و افزایش سطح آگاهی، اطلاع رسانی و مشارکت دست اندرکاران است.
کمک 600 میلیون دلاری ژاپن برای احیای تالاب انزلی
تالاب لنگرود گرفتار معضل دفع زباله ( تصویری)
برنامه مدیریت جامع حوضه آبریز تالاب بین المللی گاوخونی تدوین
تهران- ایرنا- آخرین کارگاه مشارکتی تدوین برنامه مدیریت جامع حوضه آبریز تالاب بین المللی گاوخونی با حضور تمام ذینفعان این حوضه از جمله نمایندگان جوامع محلی برگزار و پیش نویس این برنامه برای ارایه به مسئولان استانی آماده شد.
به گزارش روز دوشنبه ایرنا پایگاه اطلاع رسانی سازمان حفاظت محیط زیست، ابوالفضل آبشت مدیر ملی طرح حفاظت از تالاب های ایران با اشاره به برگزاری آخرین کارگاه تدوین برنامه مدیریت جامع تالاب گاوخونی اظهار داشت: در این برنامه دو روزه، دستاندرکاران و نمایندگان جامعه محلی حوضه آبریز پس از بازدید میدانی از وضعیت کنونی تالاب با حضور در کارگاه مشورتی پهنه بندی کاربری های تالاب، زیستگاه های حاشیه تالاب و کاربری هر پهنه را در قالب نقشه زون بندی تالاب تهیه کردند که با تهیه این نقشه برای تالاب گاوخونی برنامه جامع این تالاب نیز تکمیل شد.
مدیر ملی طرح حفاظت از تالاب ها ادامه داد: در گام بعد ' برنامه مدیریت جامع حوضه آبریز تالاب گاوخونی' به مراجع استانی و تصمیم گیران حوضه آبریز برای تصویب و ابلاغ ارائه خواهد شد و سپس اجرای اقدامات اولویت دار این برنامه برای احیای تالاب و حوضه آبریز آن آغاز می شود.
وی افزود: از این پس تمام اقدامات و پروژه های مرتبط با حفاظت و احیای تالاب در سطح حوضه آبریز به صورت هماهنگ با برنامه مدیریت جامع تالاب عملیاتی خواهد شد.
تالاب بینالمللی گاوخونی در فلات مرکزی ایران که بخش بزرگی از آن در استان اصفهان و بقیه در استان یزد قرار دارد که زاینده رود به آن می ریزد.
تالاب گاوخونی یکی از تالابهای مشهور در جلگه مرتفع مرکزی ایران به شمار می آید. این تالاب حیاتی منطقه ای به وسعت ۴۷۶ کیلومتر مربع را پوشانده و در ۱۶۷ کیلومتری جنوب شرق اصفهان در کنار شهر ورزنه و در مجاورت تپه های شنی واقع شده است.
ارتفاع آن از سطح دریا ۱٬۴۷۰ متر و بیشینه عمق آن ۱۵۰ سانتیمتر است، تالاب گاوخونی منابع زیستی غنی ای دارد البته به انضمام فعالیت های دیگری که نسبت به محیط دارد، همچنین پناهگاهی برای پرندههای مهاجر است که با همه این ویژگی ها یکی از جاذبههای گردشگری است.
چند سالی است به علت خشکسالی، تخصیص بیش از حد آب به صنایع و کشاورزی و عدم تامین حقابه زاینده رود آبی وارد تالاب نمی شود و خشک شده اما در اوایل تیرماه سال ۱۳۹۴ با اقدامات دولت یازدهم و تلاش سازمان حفاظت محیط زیست، آب رودخانه زاینده رود به تالاب بین المللی گاوخونی رسید و پس از ۱۰سال آبگیری شد که خوشحالی مردم، کشاورزان و دوستداران محیط زیست را به همراه داشت.
به گزارش روز دوشنبه ایرنا پایگاه اطلاع رسانی سازمان حفاظت محیط زیست، ابوالفضل آبشت مدیر ملی طرح حفاظت از تالاب های ایران با اشاره به برگزاری آخرین کارگاه تدوین برنامه مدیریت جامع تالاب گاوخونی اظهار داشت: در این برنامه دو روزه، دستاندرکاران و نمایندگان جامعه محلی حوضه آبریز پس از بازدید میدانی از وضعیت کنونی تالاب با حضور در کارگاه مشورتی پهنه بندی کاربری های تالاب، زیستگاه های حاشیه تالاب و کاربری هر پهنه را در قالب نقشه زون بندی تالاب تهیه کردند که با تهیه این نقشه برای تالاب گاوخونی برنامه جامع این تالاب نیز تکمیل شد.
مدیر ملی طرح حفاظت از تالاب ها ادامه داد: در گام بعد ' برنامه مدیریت جامع حوضه آبریز تالاب گاوخونی' به مراجع استانی و تصمیم گیران حوضه آبریز برای تصویب و ابلاغ ارائه خواهد شد و سپس اجرای اقدامات اولویت دار این برنامه برای احیای تالاب و حوضه آبریز آن آغاز می شود.
وی افزود: از این پس تمام اقدامات و پروژه های مرتبط با حفاظت و احیای تالاب در سطح حوضه آبریز به صورت هماهنگ با برنامه مدیریت جامع تالاب عملیاتی خواهد شد.
تالاب بینالمللی گاوخونی در فلات مرکزی ایران که بخش بزرگی از آن در استان اصفهان و بقیه در استان یزد قرار دارد که زاینده رود به آن می ریزد.
تالاب گاوخونی یکی از تالابهای مشهور در جلگه مرتفع مرکزی ایران به شمار می آید. این تالاب حیاتی منطقه ای به وسعت ۴۷۶ کیلومتر مربع را پوشانده و در ۱۶۷ کیلومتری جنوب شرق اصفهان در کنار شهر ورزنه و در مجاورت تپه های شنی واقع شده است.
ارتفاع آن از سطح دریا ۱٬۴۷۰ متر و بیشینه عمق آن ۱۵۰ سانتیمتر است، تالاب گاوخونی منابع زیستی غنی ای دارد البته به انضمام فعالیت های دیگری که نسبت به محیط دارد، همچنین پناهگاهی برای پرندههای مهاجر است که با همه این ویژگی ها یکی از جاذبههای گردشگری است.
چند سالی است به علت خشکسالی، تخصیص بیش از حد آب به صنایع و کشاورزی و عدم تامین حقابه زاینده رود آبی وارد تالاب نمی شود و خشک شده اما در اوایل تیرماه سال ۱۳۹۴ با اقدامات دولت یازدهم و تلاش سازمان حفاظت محیط زیست، آب رودخانه زاینده رود به تالاب بین المللی گاوخونی رسید و پس از ۱۰سال آبگیری شد که خوشحالی مردم، کشاورزان و دوستداران محیط زیست را به همراه داشت.
- naderloo
- مدیر کل
- پست: 2793
- تاریخ عضویت: 08 نوامبر 2008 00:00
- حالت من: Khaste
- محل اقامت: تهران
- تماس:
تالاب ها به روز می شوند
تهران-ایرنا-مدیرملی طرح حفاظت از تالاب های ایران با اشاره به آغاز عملیات نصب اولین ایستگاه پایش شناور و آنلاین تالاب ها در کشور گفت: با نصب این ایستگاه ها اطلاعات تالاب ها به روز می شود.
ابوالفضل آبشت روز یکشنبه در گفت و گو با خبرنگار علمی ایرنا افزود: برای اولین بار این ایستگاه در تالاب چغاخور در استان چهارمحال و بختیاری نصب شده و به زودی اندازه گیری آنلاین پارامترهای اکوسیستمی این تالاب آغاز می شود.
وی اظهار کرد: قرار است دومین ایستگاه اندازه گیری نیز در تالاب کانی برازان در استان آذربایجان غربی نصب شود که یک تا دو ماه آینده کار آن به پایان می رسد.
مدیر ملی طرح حفاظت از تالاب های ایران افزود: ایستگاه اندازه گیری در اعماق مختلف پارامترهایی مانند دمای آب، دمای هوا، شوری، تغییرات سطح تراز آب، رطوبت، تشعشات خورشید و اکسیژن محلول در آب را اندازه گیری می کند.
آبشت درباره نحوه کار ایستگاه های پایش آنلاین گفت: ایستگاه پایش آنلاین یک سری اطلاعات کمی و کیفی تالاب را در اختیار قرار می دهد، از سیستم های به روز و مکانیزه است که به صورت وایرلس اطلاعات را ذخیره و در زمان های طولانی در اختیار متقاضی قرار می دهد که می توان با استفاده از این داده ها تغییرات را در تالاب ها مشاهده کرد.
وی افزود: اکنون در شرایط فعلی هر هفته یا هر ماه کار پایش تالاب ها در خصوص کیفیت آب در اعماق مختلف توسط یک فرد انجام می شود که با نصب این دستگاه کار پایش به صورت مکانیزه انجام خواهد شد و هم اینکه تمام اطلاعات یکجا ذخیره و در اختیار افراد متقاضی قرار می گیرد.
وی با بیان اینکه این اطلاعات می تواند برای انجام کارهای مطالعاتی، تحقیقاتی و دانشگاهی مورد استفاده قرار گیرد تاکید کرد: همچنین این اطلاعات می تواند به مدیران در تصمیم گیری های مدیریتی که برای حیات تالاب ها بسیار حایز اهمیت است، نگاه ویژه و خوبی بدهد.
وی گفت: به عنوان مثال ممکن است در زمان رصد اطلاعات، افزایش فسفات یا نیترات در تالابی مشاهد شود که در این صورت می توان بلافاصله ورودی، منشا و علت را شناسایی و نسبت به رفع آن اقدام کرد.
وی با بیان اینکه نحوه و میزان اطلاعات بر اساس نیاز قابل تنظیم است ادامه داد: این پارامترها به صورت لحظه ای پایش و ذخیره می شود و این امکان وجود دارد که به شکل آنلاین بر روی تلفن همراه و یا دستگاه های دیگر دریافت شود، در واقع این اطلاعات به صورت خودکار و لحظه ای ارسال می شود.
آبشت در پاسخ به اینکه آیا قرار است ایستگاه های پایش برای تمام تالاب ها نصب شود گفت: نقش ما به عنوان یک پروژه بین المللی این است که ابزارهای جدید مدیریتی را به کشور معرفی کنیم، برای این کار ابتدا ابزار جدید را پایلوت می کنیم و اطلاعات به دست آمده را در اختیار یک مجموعه مانند سازمان حفاظت محیط زیست یا دست اندرکاران محلی که برای مدیریت به این اطلاعات نیاز دارند، قرار می دهیم که در نهایت آنها باید نسبت به عملکرد دستگاه و اینکه برای بهتر شدن روند کار نقش آفرین است یا خیر، تصمیم گیری کنند.
وی با بیان اینکه معمولا زمان پایلوت یک تا سه سال است افزود: بعد از اینکه دوره پایلوت به پایان رسید اگر با شرایط اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و مدیریتی کشور سازگار بود برای نصب در تمام تالاب ها تصمیم گیری خواهد شد.
آبشت تاکید کرد: در هر صورت برای حفاظت از تالاب ها و به طور کلی محیط زیست باید به روز باشیم، اما باید در مدت پایلوت ضعف ها نیز شناسایی شود، به عنوان مثال ممکن است این اطلاعات جمع آوری و ارسال شود اما استفاده درستی از آنها نشود که در این صورت نصب آنها فایده نخواهد داشت بنابراین در زمان پایلوت تمام این فرضیه ها مورد بررسی قرار می گیرد.
وی گفت: اما اگر در روند کار با استفاده از اطلاعات کسب شده از این دستگاه ها، در وضعیت یک تالاب تغییری مشاهده شود نشان می دهد که از اطلاعات داده شده به نحو مطلوبی استفاده شده است بنابراین می توان گفت که سیستم خوبی است پس دولت سرمایه گذاری کند.
آبشت با بیان اینکه هزینه نصب دستگاه بر عهده پروژه حفاظت از تالاب ها است افزود: قیمت هر دستگاه
بر اساس تعداد سنسور، جنس سنسور و پارامترهای سنجش متفاوت است، در واقع از 100 میلیون تومان به بالا است.
ابوالفضل آبشت روز یکشنبه در گفت و گو با خبرنگار علمی ایرنا افزود: برای اولین بار این ایستگاه در تالاب چغاخور در استان چهارمحال و بختیاری نصب شده و به زودی اندازه گیری آنلاین پارامترهای اکوسیستمی این تالاب آغاز می شود.
وی اظهار کرد: قرار است دومین ایستگاه اندازه گیری نیز در تالاب کانی برازان در استان آذربایجان غربی نصب شود که یک تا دو ماه آینده کار آن به پایان می رسد.
مدیر ملی طرح حفاظت از تالاب های ایران افزود: ایستگاه اندازه گیری در اعماق مختلف پارامترهایی مانند دمای آب، دمای هوا، شوری، تغییرات سطح تراز آب، رطوبت، تشعشات خورشید و اکسیژن محلول در آب را اندازه گیری می کند.
آبشت درباره نحوه کار ایستگاه های پایش آنلاین گفت: ایستگاه پایش آنلاین یک سری اطلاعات کمی و کیفی تالاب را در اختیار قرار می دهد، از سیستم های به روز و مکانیزه است که به صورت وایرلس اطلاعات را ذخیره و در زمان های طولانی در اختیار متقاضی قرار می دهد که می توان با استفاده از این داده ها تغییرات را در تالاب ها مشاهده کرد.
وی افزود: اکنون در شرایط فعلی هر هفته یا هر ماه کار پایش تالاب ها در خصوص کیفیت آب در اعماق مختلف توسط یک فرد انجام می شود که با نصب این دستگاه کار پایش به صورت مکانیزه انجام خواهد شد و هم اینکه تمام اطلاعات یکجا ذخیره و در اختیار افراد متقاضی قرار می گیرد.
وی با بیان اینکه این اطلاعات می تواند برای انجام کارهای مطالعاتی، تحقیقاتی و دانشگاهی مورد استفاده قرار گیرد تاکید کرد: همچنین این اطلاعات می تواند به مدیران در تصمیم گیری های مدیریتی که برای حیات تالاب ها بسیار حایز اهمیت است، نگاه ویژه و خوبی بدهد.
وی گفت: به عنوان مثال ممکن است در زمان رصد اطلاعات، افزایش فسفات یا نیترات در تالابی مشاهد شود که در این صورت می توان بلافاصله ورودی، منشا و علت را شناسایی و نسبت به رفع آن اقدام کرد.
وی با بیان اینکه نحوه و میزان اطلاعات بر اساس نیاز قابل تنظیم است ادامه داد: این پارامترها به صورت لحظه ای پایش و ذخیره می شود و این امکان وجود دارد که به شکل آنلاین بر روی تلفن همراه و یا دستگاه های دیگر دریافت شود، در واقع این اطلاعات به صورت خودکار و لحظه ای ارسال می شود.
آبشت در پاسخ به اینکه آیا قرار است ایستگاه های پایش برای تمام تالاب ها نصب شود گفت: نقش ما به عنوان یک پروژه بین المللی این است که ابزارهای جدید مدیریتی را به کشور معرفی کنیم، برای این کار ابتدا ابزار جدید را پایلوت می کنیم و اطلاعات به دست آمده را در اختیار یک مجموعه مانند سازمان حفاظت محیط زیست یا دست اندرکاران محلی که برای مدیریت به این اطلاعات نیاز دارند، قرار می دهیم که در نهایت آنها باید نسبت به عملکرد دستگاه و اینکه برای بهتر شدن روند کار نقش آفرین است یا خیر، تصمیم گیری کنند.
وی با بیان اینکه معمولا زمان پایلوت یک تا سه سال است افزود: بعد از اینکه دوره پایلوت به پایان رسید اگر با شرایط اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و مدیریتی کشور سازگار بود برای نصب در تمام تالاب ها تصمیم گیری خواهد شد.
آبشت تاکید کرد: در هر صورت برای حفاظت از تالاب ها و به طور کلی محیط زیست باید به روز باشیم، اما باید در مدت پایلوت ضعف ها نیز شناسایی شود، به عنوان مثال ممکن است این اطلاعات جمع آوری و ارسال شود اما استفاده درستی از آنها نشود که در این صورت نصب آنها فایده نخواهد داشت بنابراین در زمان پایلوت تمام این فرضیه ها مورد بررسی قرار می گیرد.
وی گفت: اما اگر در روند کار با استفاده از اطلاعات کسب شده از این دستگاه ها، در وضعیت یک تالاب تغییری مشاهده شود نشان می دهد که از اطلاعات داده شده به نحو مطلوبی استفاده شده است بنابراین می توان گفت که سیستم خوبی است پس دولت سرمایه گذاری کند.
آبشت با بیان اینکه هزینه نصب دستگاه بر عهده پروژه حفاظت از تالاب ها است افزود: قیمت هر دستگاه
بر اساس تعداد سنسور، جنس سنسور و پارامترهای سنجش متفاوت است، در واقع از 100 میلیون تومان به بالا است.
چه کسی حاضر است؟
کاربران حاضر در این انجمن: کاربر جدیدی وجود ندارد. و 0 مهمان