آلودگي دي اكسين ها از مزرعه تا سفره
ارسال شده: 22 فوریه 2011 10:23
[JUSTIFY][font=Arial]دي اكسين ها چيستند ؟[/font][/JUSTIFY]
[JUSTIFY][font=Arial]دي اكسين ها يا [/font][font=Times New Roman][FONT=Nazanin]Repeat Offenders[/font] [/FONT][font=Arial]از آلاينده هاي شيميايي خطرناك هستند و به گروه [/font][font=Nazanin][FONT=Times New Roman]Dirty DoSen Club[/font][/FONT] [font=Arial]تعلق دارند كه به عنوان آلايندهاي ارگانيكي پايدار ( [/font][font=Times New Roman][FONT=Nazanin]POPs[/font] [/FONT][font=Arial]) [/font][font=Arial]شناخته مي شوند چنانچه دي اكسين ها وارد محيط زيست يا بدن انسان شوند ، به دليل قابليت حلاليت عجيب خود در چربي ها همانجا مي مانند . معدل نيمه عمر آن ها به هفت سال مي رسد وجود دي اكسين ها در محيط زيست سبب ورود آن ها به زنجيره غذايي مي شود . [/font][/JUSTIFY][JUSTIFY][font=Arial]منابع آلودگي از طريق دي اكسين ها كدامند ؟ [/font][/JUSTIFY]
[JUSTIFY][font=Arial]دي اكسين ها محصولات جانبي فر آيند هاي صنعتي هستند اما در طبيعت [/font][font=Arial]تحت[/font][font=Arial] شرايطي نظير فوران آتشفشان يا آتش سوزي هاي جنگل نيز بوجود مي آيد . اين تركيبات همچنين فر آورده هاي جانبي نا خواسته اي هستند [/font][font=Arial]که [/font][font=Arial]از سوختن مواد ارگانيكي شامل كلرين [/font][font=Times New Roman][FONT=Nazanin]chlorine Containing[/font] [/FONT][font=Arial]تشكيل مي شوند . آن ها محصولات جانبي ناخواسته گروه وسيعي از فر آيندهاي توليدي شامل تصفيه ، سفيد كردن خمير كاغذ و نيز توليد برخي علف كش ها و آفت كش ها هستند . دستگاه هاي سوزاندن زباله هاي جامد به دليل سوخت ناقص خود بيشترين سهم را در آزاد شدن دي اكسين ها و ورود آن ها به محيط زيست دارند . دي اكسين ها در سراسر دنيا در تمام عناصر ( [/font][font=Times New Roman][FONT=Nazanin]media[/font] [/FONT][font=Arial]) از جمل هوا ، خااك . آب مواد رسوبي ، مواد غذايي به ويژه محصولات لبني . گوشت . ماهي و صدف يافت مي شو[/font][font=Arial]ن[/font][font=Arial]د . بيشترين مقدار اين تركيبات در خاك . رسوبات و بدن حيوانات و كمترين آن ها در آب و هوا وجود دارد . [/font][/JUSTIFY]
[JUSTIFY][font=Arial]پسماند روغن هاي صنعتي حاوي مقدار زيادي از دي اكسي[/font][font=Arial]ن [/font][font=Arial]ها هستند . ذخيره طولاني مدت اين مواد ممكن است سبب آزاد شدن آنها در محيط زيست وفر آيند توليد غذايي حيوانات و انسان شود . [/font][/JUSTIFY][JUSTIFY][font=Arial]آ[/font][font=Arial]يا آلودگي با دي اكسين اتفاق افتاده است ؟ [/font][/JUSTIFY][JUSTIFY] [font=Arial]گزارش هايي از وجود مقا[/font][font=Arial]دير[/font][font=Arial] زياد دي اكسين در گوشت مرغ و تخم مرغ در بلژيك وجود دارد . تصور مي رود دليل آن ، نوع تغذيه حيوانات باشد. [/font][/JUSTIFY]
[JUSTIFY][font=Arial]نوع خاصي از دي اكسين ها به دليل اثرات سوءء بر سلامتي انسان به شكل گسترده اي مورد مطالعه قرار گرفته است و وجود آن به عنوان يك آلاينده در دسته اي از علف كش ها مانند عامل نارنجي كه در سراسر جنگ ويتنام به كار رفت و تاثيرات منفي بسيار زياد آن بر انسان ثابت شد . همچنين زماني كه در سال 1976 حادثه تلخي در يك كارخانه شيميايي در ايتاليا اتفاق افتاد ، مورد مطالعه قرار گرفت . در اين حادثه ابري از آلاينده هاي شيميايي شامل دي اكسين ها در هوا آزاد شد و در نتيجه منطقه اي به وسعت 15 كيلومتر مربع با جمعيتي حدود 37000 نفر آلوده شد [/font][/JUSTIFY]
[JUSTIFY][font=Arial]مورد ديگر از آلودگي غذايي با دي اكسين در بخش جنوبي ايالات متحد[/font][font=Arial]ه[/font][font=Arial] امريكا در سال 1997 اتفاق افتاد مرغ [/font][font=Arial]،[/font][font=Arial] تخم مرغ و نوعي ماهي به دي اكسين آلوده شده بودند . زيرا نوعي خاك رس كه در كارخانجات توليد غذايي حيوانات مورد استفاده قرار مي گرفت به دي اكسين آلوده بود . بازرسين آامريكايي سر انجام خاك آلوده را در معدن خاك رس پيدا كردند ولي از آنجا كه دليلي مبتني بر آن كه زباله ها ي خطرناك در معدن دفن شده باشند ، وجود نداشت فرض را بر اين گذاشتندكه آلودگي مربوط به دوران ما قبل تاريخ باشد . [/font][/JUSTIFY]
[JUSTIFY][font=Arial]قبل از آن هم گزارش هايي مبني بر آلودگي مواد غذايي از ديگر نقاط دنيا منتشر شده بود . گرچه همه كشورها در معرض آلودگي قرار دارند . اما بيشترين آلودگي از كشور هاي صنعتي گزارش شده و دليل آن وجود امكانات كافي جهت پايش آلودگي هاي غذايي و آگاهي بيشتر نسبت به خطرات و نيز كنترل منظم براي كشف دي اكسين ها وجود دارد . [/font][/JUSTIFY]
[JUSTIFY][font=Arial]تاثيرات دي اكسن ها بر سلامت انسان [/font][/JUSTIFY]
[JUSTIFY][font=Arial]تماس كوتاه مدت انسان با سطح گسترده اي از دي اكسين ها ممكن است به جراحت هاي پوستي نظير [/font][font=Times New Roman][FONT=Nazanin]chlorance[/font] [/FONT][font=Arial]يا ايجاد لكه هاي روي پوست و نيز تغيير عملكرد كبد منجر شود . تماس دراز مدت به سيتم [/font][font=Arial]ايمني [/font][font=Arial]بدن سيستم عصبي غدد و عملكرد و ترميم بدن مربوط مي شود . تماس با اين الاينده تا كنون در حيوانات موجب بروز چندين نوع سرطان شده است . [/font][font=Times New Roman][FONT=Nazanin]TCDO[/font] [/FONT][font=Arial]در سال 1997 توسط بنگاه بين المللي تحقيقات سرطان[/font][font=Arial]( [/font][font=Times New Roman][FONT=Nazanin]IARC[/font] [/FONT][font=Arial])[/font][font=Arial]مورد بررسي قرار گرفت . بر اساس اطلاعات اپيدميولوژي اين بنگاه دي اكسسين ها در گروه “ عوامل شناخت شده ايجاد سرطان در انسان قرار گرفته است[/font][/JUSTIFY]
[JUSTIFY][font=Arial]آيا در تماس با دي اكسين ها گروه خاصي بيشتر[/font][font=Arial] [/font][font=Arial]در مخاطره قرا[/font][font=Arial]ر[/font][font=Arial] مي گير[/font][font=Arial]ند[/font][font=Arial] ؟ [/font][/JUSTIFY]
[JUSTIFY][font=Arial]جنين ببيشترين حساسيت را در مقابل دي اكسين ها دارد . نوزادان نيز اسيب پذير ي بيشتر ي دارند . بعضي افرا[/font][font=Arial]د[/font][font=Arial] و يا گروه ها به دليل رژيم غذايي در معرض تماس با مقدار بيشتري از دي اكسين ها قرار دارند . گرو هايي نظير كارگران صنايع كاغذ [/font][font=Arial]،[/font][font=Arial]كارخانه هاي مخصوص سوزاندن زباله و سايت هاي زباله هاي خطرناك نمونه هاي كوچكي از اين دست هستند [/font][/JUSTIFY]
[JUSTIFY][font=Arial]دي اكسين ها يا [/font][font=Times New Roman][FONT=Nazanin]Repeat Offenders[/font] [/FONT][font=Arial]از آلاينده هاي شيميايي خطرناك هستند و به گروه [/font][font=Nazanin][FONT=Times New Roman]Dirty DoSen Club[/font][/FONT] [font=Arial]تعلق دارند كه به عنوان آلايندهاي ارگانيكي پايدار ( [/font][font=Times New Roman][FONT=Nazanin]POPs[/font] [/FONT][font=Arial]) [/font][font=Arial]شناخته مي شوند چنانچه دي اكسين ها وارد محيط زيست يا بدن انسان شوند ، به دليل قابليت حلاليت عجيب خود در چربي ها همانجا مي مانند . معدل نيمه عمر آن ها به هفت سال مي رسد وجود دي اكسين ها در محيط زيست سبب ورود آن ها به زنجيره غذايي مي شود . [/font][/JUSTIFY][JUSTIFY][font=Arial]منابع آلودگي از طريق دي اكسين ها كدامند ؟ [/font][/JUSTIFY]
[JUSTIFY][font=Arial]دي اكسين ها محصولات جانبي فر آيند هاي صنعتي هستند اما در طبيعت [/font][font=Arial]تحت[/font][font=Arial] شرايطي نظير فوران آتشفشان يا آتش سوزي هاي جنگل نيز بوجود مي آيد . اين تركيبات همچنين فر آورده هاي جانبي نا خواسته اي هستند [/font][font=Arial]که [/font][font=Arial]از سوختن مواد ارگانيكي شامل كلرين [/font][font=Times New Roman][FONT=Nazanin]chlorine Containing[/font] [/FONT][font=Arial]تشكيل مي شوند . آن ها محصولات جانبي ناخواسته گروه وسيعي از فر آيندهاي توليدي شامل تصفيه ، سفيد كردن خمير كاغذ و نيز توليد برخي علف كش ها و آفت كش ها هستند . دستگاه هاي سوزاندن زباله هاي جامد به دليل سوخت ناقص خود بيشترين سهم را در آزاد شدن دي اكسين ها و ورود آن ها به محيط زيست دارند . دي اكسين ها در سراسر دنيا در تمام عناصر ( [/font][font=Times New Roman][FONT=Nazanin]media[/font] [/FONT][font=Arial]) از جمل هوا ، خااك . آب مواد رسوبي ، مواد غذايي به ويژه محصولات لبني . گوشت . ماهي و صدف يافت مي شو[/font][font=Arial]ن[/font][font=Arial]د . بيشترين مقدار اين تركيبات در خاك . رسوبات و بدن حيوانات و كمترين آن ها در آب و هوا وجود دارد . [/font][/JUSTIFY]
[JUSTIFY][font=Arial]پسماند روغن هاي صنعتي حاوي مقدار زيادي از دي اكسي[/font][font=Arial]ن [/font][font=Arial]ها هستند . ذخيره طولاني مدت اين مواد ممكن است سبب آزاد شدن آنها در محيط زيست وفر آيند توليد غذايي حيوانات و انسان شود . [/font][/JUSTIFY][JUSTIFY][font=Arial]آ[/font][font=Arial]يا آلودگي با دي اكسين اتفاق افتاده است ؟ [/font][/JUSTIFY][JUSTIFY] [font=Arial]گزارش هايي از وجود مقا[/font][font=Arial]دير[/font][font=Arial] زياد دي اكسين در گوشت مرغ و تخم مرغ در بلژيك وجود دارد . تصور مي رود دليل آن ، نوع تغذيه حيوانات باشد. [/font][/JUSTIFY]
[JUSTIFY][font=Arial]نوع خاصي از دي اكسين ها به دليل اثرات سوءء بر سلامتي انسان به شكل گسترده اي مورد مطالعه قرار گرفته است و وجود آن به عنوان يك آلاينده در دسته اي از علف كش ها مانند عامل نارنجي كه در سراسر جنگ ويتنام به كار رفت و تاثيرات منفي بسيار زياد آن بر انسان ثابت شد . همچنين زماني كه در سال 1976 حادثه تلخي در يك كارخانه شيميايي در ايتاليا اتفاق افتاد ، مورد مطالعه قرار گرفت . در اين حادثه ابري از آلاينده هاي شيميايي شامل دي اكسين ها در هوا آزاد شد و در نتيجه منطقه اي به وسعت 15 كيلومتر مربع با جمعيتي حدود 37000 نفر آلوده شد [/font][/JUSTIFY]
[JUSTIFY][font=Arial]مورد ديگر از آلودگي غذايي با دي اكسين در بخش جنوبي ايالات متحد[/font][font=Arial]ه[/font][font=Arial] امريكا در سال 1997 اتفاق افتاد مرغ [/font][font=Arial]،[/font][font=Arial] تخم مرغ و نوعي ماهي به دي اكسين آلوده شده بودند . زيرا نوعي خاك رس كه در كارخانجات توليد غذايي حيوانات مورد استفاده قرار مي گرفت به دي اكسين آلوده بود . بازرسين آامريكايي سر انجام خاك آلوده را در معدن خاك رس پيدا كردند ولي از آنجا كه دليلي مبتني بر آن كه زباله ها ي خطرناك در معدن دفن شده باشند ، وجود نداشت فرض را بر اين گذاشتندكه آلودگي مربوط به دوران ما قبل تاريخ باشد . [/font][/JUSTIFY]
[JUSTIFY][font=Arial]قبل از آن هم گزارش هايي مبني بر آلودگي مواد غذايي از ديگر نقاط دنيا منتشر شده بود . گرچه همه كشورها در معرض آلودگي قرار دارند . اما بيشترين آلودگي از كشور هاي صنعتي گزارش شده و دليل آن وجود امكانات كافي جهت پايش آلودگي هاي غذايي و آگاهي بيشتر نسبت به خطرات و نيز كنترل منظم براي كشف دي اكسين ها وجود دارد . [/font][/JUSTIFY]
[JUSTIFY][font=Arial]تاثيرات دي اكسن ها بر سلامت انسان [/font][/JUSTIFY]
[JUSTIFY][font=Arial]تماس كوتاه مدت انسان با سطح گسترده اي از دي اكسين ها ممكن است به جراحت هاي پوستي نظير [/font][font=Times New Roman][FONT=Nazanin]chlorance[/font] [/FONT][font=Arial]يا ايجاد لكه هاي روي پوست و نيز تغيير عملكرد كبد منجر شود . تماس دراز مدت به سيتم [/font][font=Arial]ايمني [/font][font=Arial]بدن سيستم عصبي غدد و عملكرد و ترميم بدن مربوط مي شود . تماس با اين الاينده تا كنون در حيوانات موجب بروز چندين نوع سرطان شده است . [/font][font=Times New Roman][FONT=Nazanin]TCDO[/font] [/FONT][font=Arial]در سال 1997 توسط بنگاه بين المللي تحقيقات سرطان[/font][font=Arial]( [/font][font=Times New Roman][FONT=Nazanin]IARC[/font] [/FONT][font=Arial])[/font][font=Arial]مورد بررسي قرار گرفت . بر اساس اطلاعات اپيدميولوژي اين بنگاه دي اكسسين ها در گروه “ عوامل شناخت شده ايجاد سرطان در انسان قرار گرفته است[/font][/JUSTIFY]
[JUSTIFY][font=Arial]آيا در تماس با دي اكسين ها گروه خاصي بيشتر[/font][font=Arial] [/font][font=Arial]در مخاطره قرا[/font][font=Arial]ر[/font][font=Arial] مي گير[/font][font=Arial]ند[/font][font=Arial] ؟ [/font][/JUSTIFY]
[JUSTIFY][font=Arial]جنين ببيشترين حساسيت را در مقابل دي اكسين ها دارد . نوزادان نيز اسيب پذير ي بيشتر ي دارند . بعضي افرا[/font][font=Arial]د[/font][font=Arial] و يا گروه ها به دليل رژيم غذايي در معرض تماس با مقدار بيشتري از دي اكسين ها قرار دارند . گرو هايي نظير كارگران صنايع كاغذ [/font][font=Arial]،[/font][font=Arial]كارخانه هاي مخصوص سوزاندن زباله و سايت هاي زباله هاي خطرناك نمونه هاي كوچكي از اين دست هستند [/font][/JUSTIFY]