راهبرد بهداشت محیط در کنترل بیماریها
ارسال شده: 13 ژوئن 2013 17:07
همچنانکه اشاره شد، بسیاری از بیماریهای واگیردار و نیز برخی از بیماریهای غیر واگیر میتوانند از طریق محیط به انسان منتقل شوند. در فرایند ابتلای انسان به بیماریهایی که محیط در آنها نقش دارد، میتوان سه رکن اساسی “منبع” ، “نحوه انتقال” و “حساسیت فرد” را مورد تجزیه و تحلیل قرار داد. این سه رکن به صورت یک ساختار زنجیره ای در اشاعه بیماریها و عوارض زیست محیطی دخیل هستند. گرچه کنترل و حذف یک بیماری با منشاء، محیطی با حذف هر یک از این ارکان ممکن است، ولی راهبرد اساسی بهداشت محیط ایجاد موانع متعدد در هر یک از این ارکان است. این ایده به فلسفه ایجاد “موانع چندگانه” در سازگان یک بیماری موسوم است. این موانع چندگانه سرانجام شیوه مطمئن و موثری در مهار و پیشگیری بیماریهای منتقله از محیط در اختیار خواهد گذاشت. در کنترل یک بیماری منتقله از محیط میتوان به طور نظری راهکارهای مختلفی جهت مهار و حذف بیماری طراحی کرد. دیدگاه راهبردی بهداشت محیط در کنترل بیماریها، ایجاد و گسترش موانع متعدد در مسیر یک بیماری است در برقراری این موانع چندگانه همواره ملاحظات اقتصادی و هزینه - اثربخشی مهمترین عوامل خواهند بود. ذیلا به شرح و بسط معیارهای سه رکن مذکور که نهایتا هدف کنترل و پیشگیری از بیماریهای منتقله توسط محیط را دنبال میکنند، خواهیم پرداخت.
کنترل منبع ( کنترل عامل بیماری)
یکی از راه های موثر کنترل بیماریهای منتقله توسط محیط، مبارزه با عامل اصلی بیماری به شمار میرود. شاید در مورد بیماریهای میکروبی این تفکر بسیار موثر باشد، ولی در مواجهه با عوامل شیمیایی بیماریزا در دراز مدت که در بسیاری از موارد حذف کامل آنها در محیط امکان پذیر نباشد، این کار عملا میسر نیست. به طور مثال میتوان تماس دراز مدت با برخی از عوامل سرطانزا، جهشزا و مخرب موجود در آب، هوا و مواد غذایی را ذکر کرد. وجود غلظتهای اندک برخی از مواد شیمیایی در کلیه عناصر محیط امروزه به دلیل تولید و کاربرد گسترده مواد شیمیایی در زندگی بشر اجتناب ناپذیر به شمار میروند. به هر صورت در برخی از شرایط کنترل منبع بیماری و از بین بردن کامل عامل یا عوامل بیماری کاری عملی و میسر نیست. معیارهایی که در راهکار کنترل منبع بیماری میتوان در نظر داشت، عبارتند از:
· تغییر و جایگزینی مواد خام یا فرایندهای صنعتی جهت کاهش هرچه بیشتر ترکیبات مضر. به عنوان مثال استفاده از سوختهای محتوی گوگرد کمتر یا جایگزینی گاز طبیعی، حذف تولید مواد شیمیایی نظیر پلی کلرینیتد بی فنیل، جلوگیری از دفع و انتشار آلاینده ها در محیط از طریق کاربری دستگاه های کنترل و حذف آلاینده ها، کاهش تخلیه آلاینده های سمّی به محیط به مقادیر قابل قبول
· انتخاب پاکترین منبع آب آشامیدنی موجود به گونه ای که تا حد امکان عاری از عوامل بیولوژیکی و مواد شیمیایی معدنی و آلی و سمی باشد
· تامین آب حاوی مقادیر مواد معدنی در حدّ بهینه مثلا فلوئورزَنی به آب و کنترل سختی
· ممنوع کردن صید ماهی و صدف خوراکی از آبهای آلوده به عوامل بیماری زا، متیل جیوه و پلی کلرینیتد بی فنیل
· قانونمند کردن فرایند تولید، فرآورش و عرضه مواد غذایی جهت حصول اطمینان از سالم بودن مواد غذایی ( نبود عوامل بیماریزا و مواد شیمیایی مضر) و حفظ شرایط کیفی مطلوب محصولات خوراکی.
· تامین مسکن مناسب به گونه ای که امکان تماس با عوامل بیماریزا به حداقل کاهش یابد
· تامین محیط کار سالم و ایمنی
· تشویق استفاده مجدد و بازیافت و عدم تخلیه مواد زاید خطرناک در محیط
· از بین بردن ناقلین بیماری (بندپایان و سایر ناقلین بیماری نظیر جوندگان) در منبع. (این فعالیت به مدیریت آفات موسوم است)
· جدا کردن بیمار از دیگران در دوره سرایت و درمان آنها جهت حذف مخزن بیماری
· آموزش جامعه اعم از مردم، واحدهای آلوده کننده، قانون گذاران و کارگزاران
· برگزینی و اِعمال استانداردهای مناسب
· حمایت از برنامه های مهندسی بهداشت محیط و بهسازی، برنامه های پایش و نظارت قانونی در سطوح محلی، ناحیه ای، منطقه ای و ملی
کنترل نحوه انتقال و سرایت بیماریهای منتقله از محیط
در بسیاری از بیماریهای منتقله از محیط به ویژه بیماریهای عفونی، ناقلین و حاملین بیماری از اهمیت شایانی در گسترش ناخوشی در جامعه برخوردار هستند. در مبارزه با ناقلین، هدف اصلی کنترل عامل بیماری نیست. دخالت در چرخه بیماری و ایجاد موانع در این مواضع به نحو چشمگیر میتواند سبب کاهش موارد بیماری در جامعه شود.
این روش پیشگیری و کنترل نیازمند اعمال مستمر معیارهای کنترل کننده است که سرانجام منجر به حذف تماس عامل بیماریزا و انسان میشوند. این معیارهای کنترل کننده عمدتا عبارتند از :
· جلوگیری از تحرّک ناقلین و افراد حامل بیماری
· اطمینان از سالم بودن آب برای مقاصد آشامیدن، استحمام، شستشو و غیره
· جدا کردن منبع بیماری ( آلودگی) و پذیرندگان بالقوه آن تا حد امکان
· اطمینان از اینکه تهیه، فرآورش و توزیع مواد غذایی هیچ گونه امکانی جهت گسترش و انتقال بیماری فراهم نخواهند کرد
· کنترل آلودگی هوا، خاک، آب و همچنین مدیریت صحیح مواد زاید خطرناک، سوانح و حوادث و ترکیبات سرطانزا و مواد سمی
· جلوگیری از دسترسی به منابع بیماری نظیر آبهای آلوده جهت استحمام و شنا و مناطقی که توسط ناقلین بیماری آلوده شده است.
· برگزینی و اجرای استانداردهای زیست محیطی در خصوص آب، هوا، خاک، سروصدا، کاربری اراضی و مسکن
· آموزش مردم، واحدهای آلوده کننده، قانون گذاران و رساناها در خصوص جنبه های مختلف بیماری
· حمایت از برنامه های مهندسی بهداشت محیط و بهسازی، برنامه های پایش و نظارت قانونی در سطوح محلی، ناحیه ای، منطقه ای و ملی
· تغییر عادات فردی نظیر استعمال دخانیات، سوء تغذیه، تنشهای روحی و روانی، پرخوری و بی تحرّکی. ارتقای بهداشت فردی و شستشوی دستها جهت پیشگیری از انتقال فرد به فرد عوامل بیماریزا و ترکیبات سمی
کنترل حساسیت افراد در معرض ابتلا به بیماریهای منتقله از محیط
حتی اگر هیچ اقدامی در خصوص کنترل عامل بیماریزا و نحوه سرایت آن صورت نگیرد، تغییر شرایط و عواملی که منجر به تغییر حساسیت افراد شود، میتواند به کلّی سیمای شیوع و گسترش یک بیماری را در جامعه دگرگون سازد. زیرا همه افراد از نظر استعداد ابتلا به یک بیماری در شرایط یکسان نیستند. بسیاری از عوامل نظیر سن، عادات تغذیه ای، کشیدن سیگار، شرایط و استانداردهای زیستی به ویژه مسکن میتوانند شانس ابتلا را تغییر دهند. مستعدترین افراد در ابتلا به بیماریهای منتقله توسط محیط را کودکان و سالخوردگان و افراد دارای بیماریهای مزمن تنفسی و قلبی عروقی تشکیل میدهند. از طرفی به دلیل وضعیت شغلی و حتی شرایط اجتماعی و اقتصادی برخی از افراد بطور سیستماتیک بیشتر در معرض عوامل بیماریزا قرار خواهند گرفت. در این بخش از زنجیره کنترل بیماری، هدف بهداشت محیط تغییر و بهبود شرایط محیطی به گونه ای است که فرد حداقل حساسیت در برابر بیماری را از خود نشان دهد.
با اقداماتی مانند رعایت بهداشت فردی، برقراری استانداردها، تامین شرایط مطلوب در مسکن، تامین آب آشامیدنی سالم، دفع و تصفیه فاضلابها و بسیاری از اقدامات دیگر، بهداشت محیط نه تنها میتواند به حذف عامل بیماریزا یا قطع زنجیره انتقال منجر شود، بلکه حساسیت فرد را نیز در برابر بیماری به طور چشمگیر کاهش خواهد داد.
اهمیت اقدامات بهداشت محیط از دیدگاه ارزش کنترل بیماریها حتی از اقداماتی نظیر واکسیناسیون نیز بیشتر است. زیرا در واکسیناسیون، هدف کاهش حساسیت و یا افزایش مقاومت فرد به یک یا چند عامل بیماری است، با اینکه تجربیات حاکی از این واقعیت است که تامین مسکن با شرایط مطلوب، بهسازی محیط (آب، فاضلاب، مواد زاید و کنترل ناقلین)، و رعایت بهداشت فردی میتواند منجر به مقاومت طولانی مدت و پایدار در برابر طیف وسیعی از بیماریهای منتقله در جامعه بشود.
چالشهای عمومی و تخصصی بهداشت محیط
بهداشت محیط را میتوان در زمره علوم کاربردی طبقه بندی کرد. در این شاخه کاربردی، افراد با بهره گیری از علوم مختلف جهت پیشگیری از بیماریها و ارتقای سلامتی و تامین رفاه و آسایش انسانها فعالیت میکنند. فعالیتهای بهداشت محیط بسیار گسترده و متنوع بوده و برنامه های مختلفی اعم از عملیات مهندسی، فعالیتهای آموزشی و پژوهشی، اقدامات اصلاحی، کارهای ستادی و مدیریتی و غیره را شامل میگردد. برخی از مهمترین برنامه های بهداشت محیط عبارتند از : پیشگیری از بروز سوانح و حوادث، کنترل آلودگی هوا، پیشگیری از بیماریهای واگیر، بهداشت محیط در موارد اضطراری، نظارت بهداشتی بر تهیه، توزیع و فراورش مواد غذایی، کنترل بیماریهای ناشی از مواد غذایی و مسمومیتها، کنترل مواد زاید خطرناک، بهداشت مسکن، حفظ سلامتی در محیطهای بسته، کنترل حشرات و جوندگان، بهداشت اماکن عمومی، کنترل سر و صدا، کنترل عوامل مزاحمت آفرین، بهداشت شغلی، بهداشت و ایمنی فراورده های تولیدی، کنترل پرتوها، بهسازی اماکن و فعالیتهای تفریحی، تصفیه و دفع فاضلابها، مدیریت مواد زاید شهری و مواد زاید خطرناک، بهداشت شناگاه ها و سایر تفریحات آبی، تامین آب آشامیدنی سالم.
گستردگی فعالیتهای بهداشت محیط ایجاب میکند تا افرد شاغل در این بخش از دانش و مهارتهای لازم برخوردار باشند. به طور کلی میتوان طبق جدول 5 فعالیتهای بهداشت محیط را در شش گروه عمومی و دوازده گروه اختصاصی طبقه بندی کرد. ذیلا به ذکر هر یک از این گروه ها و زیرمجموعه های آنها خواهیم پرداخت
کنترل منبع ( کنترل عامل بیماری)
یکی از راه های موثر کنترل بیماریهای منتقله توسط محیط، مبارزه با عامل اصلی بیماری به شمار میرود. شاید در مورد بیماریهای میکروبی این تفکر بسیار موثر باشد، ولی در مواجهه با عوامل شیمیایی بیماریزا در دراز مدت که در بسیاری از موارد حذف کامل آنها در محیط امکان پذیر نباشد، این کار عملا میسر نیست. به طور مثال میتوان تماس دراز مدت با برخی از عوامل سرطانزا، جهشزا و مخرب موجود در آب، هوا و مواد غذایی را ذکر کرد. وجود غلظتهای اندک برخی از مواد شیمیایی در کلیه عناصر محیط امروزه به دلیل تولید و کاربرد گسترده مواد شیمیایی در زندگی بشر اجتناب ناپذیر به شمار میروند. به هر صورت در برخی از شرایط کنترل منبع بیماری و از بین بردن کامل عامل یا عوامل بیماری کاری عملی و میسر نیست. معیارهایی که در راهکار کنترل منبع بیماری میتوان در نظر داشت، عبارتند از:
· تغییر و جایگزینی مواد خام یا فرایندهای صنعتی جهت کاهش هرچه بیشتر ترکیبات مضر. به عنوان مثال استفاده از سوختهای محتوی گوگرد کمتر یا جایگزینی گاز طبیعی، حذف تولید مواد شیمیایی نظیر پلی کلرینیتد بی فنیل، جلوگیری از دفع و انتشار آلاینده ها در محیط از طریق کاربری دستگاه های کنترل و حذف آلاینده ها، کاهش تخلیه آلاینده های سمّی به محیط به مقادیر قابل قبول
· انتخاب پاکترین منبع آب آشامیدنی موجود به گونه ای که تا حد امکان عاری از عوامل بیولوژیکی و مواد شیمیایی معدنی و آلی و سمی باشد
· تامین آب حاوی مقادیر مواد معدنی در حدّ بهینه مثلا فلوئورزَنی به آب و کنترل سختی
· ممنوع کردن صید ماهی و صدف خوراکی از آبهای آلوده به عوامل بیماری زا، متیل جیوه و پلی کلرینیتد بی فنیل
· قانونمند کردن فرایند تولید، فرآورش و عرضه مواد غذایی جهت حصول اطمینان از سالم بودن مواد غذایی ( نبود عوامل بیماریزا و مواد شیمیایی مضر) و حفظ شرایط کیفی مطلوب محصولات خوراکی.
· تامین مسکن مناسب به گونه ای که امکان تماس با عوامل بیماریزا به حداقل کاهش یابد
· تامین محیط کار سالم و ایمنی
· تشویق استفاده مجدد و بازیافت و عدم تخلیه مواد زاید خطرناک در محیط
· از بین بردن ناقلین بیماری (بندپایان و سایر ناقلین بیماری نظیر جوندگان) در منبع. (این فعالیت به مدیریت آفات موسوم است)
· جدا کردن بیمار از دیگران در دوره سرایت و درمان آنها جهت حذف مخزن بیماری
· آموزش جامعه اعم از مردم، واحدهای آلوده کننده، قانون گذاران و کارگزاران
· برگزینی و اِعمال استانداردهای مناسب
· حمایت از برنامه های مهندسی بهداشت محیط و بهسازی، برنامه های پایش و نظارت قانونی در سطوح محلی، ناحیه ای، منطقه ای و ملی
کنترل نحوه انتقال و سرایت بیماریهای منتقله از محیط
در بسیاری از بیماریهای منتقله از محیط به ویژه بیماریهای عفونی، ناقلین و حاملین بیماری از اهمیت شایانی در گسترش ناخوشی در جامعه برخوردار هستند. در مبارزه با ناقلین، هدف اصلی کنترل عامل بیماری نیست. دخالت در چرخه بیماری و ایجاد موانع در این مواضع به نحو چشمگیر میتواند سبب کاهش موارد بیماری در جامعه شود.
این روش پیشگیری و کنترل نیازمند اعمال مستمر معیارهای کنترل کننده است که سرانجام منجر به حذف تماس عامل بیماریزا و انسان میشوند. این معیارهای کنترل کننده عمدتا عبارتند از :
· جلوگیری از تحرّک ناقلین و افراد حامل بیماری
· اطمینان از سالم بودن آب برای مقاصد آشامیدن، استحمام، شستشو و غیره
· جدا کردن منبع بیماری ( آلودگی) و پذیرندگان بالقوه آن تا حد امکان
· اطمینان از اینکه تهیه، فرآورش و توزیع مواد غذایی هیچ گونه امکانی جهت گسترش و انتقال بیماری فراهم نخواهند کرد
· کنترل آلودگی هوا، خاک، آب و همچنین مدیریت صحیح مواد زاید خطرناک، سوانح و حوادث و ترکیبات سرطانزا و مواد سمی
· جلوگیری از دسترسی به منابع بیماری نظیر آبهای آلوده جهت استحمام و شنا و مناطقی که توسط ناقلین بیماری آلوده شده است.
· برگزینی و اجرای استانداردهای زیست محیطی در خصوص آب، هوا، خاک، سروصدا، کاربری اراضی و مسکن
· آموزش مردم، واحدهای آلوده کننده، قانون گذاران و رساناها در خصوص جنبه های مختلف بیماری
· حمایت از برنامه های مهندسی بهداشت محیط و بهسازی، برنامه های پایش و نظارت قانونی در سطوح محلی، ناحیه ای، منطقه ای و ملی
· تغییر عادات فردی نظیر استعمال دخانیات، سوء تغذیه، تنشهای روحی و روانی، پرخوری و بی تحرّکی. ارتقای بهداشت فردی و شستشوی دستها جهت پیشگیری از انتقال فرد به فرد عوامل بیماریزا و ترکیبات سمی
کنترل حساسیت افراد در معرض ابتلا به بیماریهای منتقله از محیط
حتی اگر هیچ اقدامی در خصوص کنترل عامل بیماریزا و نحوه سرایت آن صورت نگیرد، تغییر شرایط و عواملی که منجر به تغییر حساسیت افراد شود، میتواند به کلّی سیمای شیوع و گسترش یک بیماری را در جامعه دگرگون سازد. زیرا همه افراد از نظر استعداد ابتلا به یک بیماری در شرایط یکسان نیستند. بسیاری از عوامل نظیر سن، عادات تغذیه ای، کشیدن سیگار، شرایط و استانداردهای زیستی به ویژه مسکن میتوانند شانس ابتلا را تغییر دهند. مستعدترین افراد در ابتلا به بیماریهای منتقله توسط محیط را کودکان و سالخوردگان و افراد دارای بیماریهای مزمن تنفسی و قلبی عروقی تشکیل میدهند. از طرفی به دلیل وضعیت شغلی و حتی شرایط اجتماعی و اقتصادی برخی از افراد بطور سیستماتیک بیشتر در معرض عوامل بیماریزا قرار خواهند گرفت. در این بخش از زنجیره کنترل بیماری، هدف بهداشت محیط تغییر و بهبود شرایط محیطی به گونه ای است که فرد حداقل حساسیت در برابر بیماری را از خود نشان دهد.
با اقداماتی مانند رعایت بهداشت فردی، برقراری استانداردها، تامین شرایط مطلوب در مسکن، تامین آب آشامیدنی سالم، دفع و تصفیه فاضلابها و بسیاری از اقدامات دیگر، بهداشت محیط نه تنها میتواند به حذف عامل بیماریزا یا قطع زنجیره انتقال منجر شود، بلکه حساسیت فرد را نیز در برابر بیماری به طور چشمگیر کاهش خواهد داد.
اهمیت اقدامات بهداشت محیط از دیدگاه ارزش کنترل بیماریها حتی از اقداماتی نظیر واکسیناسیون نیز بیشتر است. زیرا در واکسیناسیون، هدف کاهش حساسیت و یا افزایش مقاومت فرد به یک یا چند عامل بیماری است، با اینکه تجربیات حاکی از این واقعیت است که تامین مسکن با شرایط مطلوب، بهسازی محیط (آب، فاضلاب، مواد زاید و کنترل ناقلین)، و رعایت بهداشت فردی میتواند منجر به مقاومت طولانی مدت و پایدار در برابر طیف وسیعی از بیماریهای منتقله در جامعه بشود.
چالشهای عمومی و تخصصی بهداشت محیط
بهداشت محیط را میتوان در زمره علوم کاربردی طبقه بندی کرد. در این شاخه کاربردی، افراد با بهره گیری از علوم مختلف جهت پیشگیری از بیماریها و ارتقای سلامتی و تامین رفاه و آسایش انسانها فعالیت میکنند. فعالیتهای بهداشت محیط بسیار گسترده و متنوع بوده و برنامه های مختلفی اعم از عملیات مهندسی، فعالیتهای آموزشی و پژوهشی، اقدامات اصلاحی، کارهای ستادی و مدیریتی و غیره را شامل میگردد. برخی از مهمترین برنامه های بهداشت محیط عبارتند از : پیشگیری از بروز سوانح و حوادث، کنترل آلودگی هوا، پیشگیری از بیماریهای واگیر، بهداشت محیط در موارد اضطراری، نظارت بهداشتی بر تهیه، توزیع و فراورش مواد غذایی، کنترل بیماریهای ناشی از مواد غذایی و مسمومیتها، کنترل مواد زاید خطرناک، بهداشت مسکن، حفظ سلامتی در محیطهای بسته، کنترل حشرات و جوندگان، بهداشت اماکن عمومی، کنترل سر و صدا، کنترل عوامل مزاحمت آفرین، بهداشت شغلی، بهداشت و ایمنی فراورده های تولیدی، کنترل پرتوها، بهسازی اماکن و فعالیتهای تفریحی، تصفیه و دفع فاضلابها، مدیریت مواد زاید شهری و مواد زاید خطرناک، بهداشت شناگاه ها و سایر تفریحات آبی، تامین آب آشامیدنی سالم.
گستردگی فعالیتهای بهداشت محیط ایجاب میکند تا افرد شاغل در این بخش از دانش و مهارتهای لازم برخوردار باشند. به طور کلی میتوان طبق جدول 5 فعالیتهای بهداشت محیط را در شش گروه عمومی و دوازده گروه اختصاصی طبقه بندی کرد. ذیلا به ذکر هر یک از این گروه ها و زیرمجموعه های آنها خواهیم پرداخت