صفحه 1 از 1
دلیل هجوم بی سابقه ریزگردها به خوزستان
ارسال شده: 07 مارس 2015 16:11
توسط naderloo
معاون سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری قطع کردن آب برخی تالابهای خوزستان برای حفر چاه نفت را عامل خشک شدن خوزستان و بروز پدیده ریزگردها در این استان عنوان کرد.
بهزاد انگورج اظهار کرد: نادیده گرفتن فرامین مدیریت یکپارچه سبب میشود که بسیاری از تبعات ناموزون در جامعه به وجود آید. وقتی که برای حفر چاه نفت در محدوده هورالعظیم، آب تالابهای این منطقه را خشک میکنند یعنی در اجرای این طرح ملاحظات مربوط به مدیریت یکپارچه و پیوست زیست محیطی رعایت نشده است.
وی افزود: هورالعظیم جزو منابع طبیعی کشور است؛ بنابراین هر اقدامی که در این منطقه قرار است انجام شود باید مشروط به اخذ موافقت منابع طبیعی باشد که در گذشته این مسائل مورد توجه قرار نگرفته است.
انگورج تاکید کرد: باید به سمت بهینهسازی مشکلات به وجود آمده حرکت کنیم و مدیریتی را به اجرا بگذاریم تا منشأ ریزگردها که عمدتا داخلی است کنترل شود.
او با بیان اینکه در گذشته اقدامات مناسبی در جهت بیابانزدایی انجام شده است، گفت: ریزگردها و شیوع آن در استانهای غربی بویژه خوزستان بحرانی است که باید آن را مدیریت کرد نه اینکه با احساسات سبب بحرانزایی شویم.
معاون امور جنگلها سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری درخصوص اقدامات کوتاه مدت برای کنترل پدیده ریزگردها در خوزستان اظهار کرد: در کوتاه مدت باید آب به تالابهای خوزستان بازگردد و حقابه آنها را رعایت کنیم. همچنین شخم و شیار مراتع دیم یکساله که تولید اندکی در بخش کشاورزی را دارد باید قطع شود، چرا که نباید به خاطر تولید اندک از حقابه تالابها صرف نظر کنیم و باعث خشک شدن منطقه و شیوع پدیده ریزگردها شویم.
انگورج گفت: با مدیریت یکپارچه و توجه به مسائل مرتبط با توسعه پایدار میتوان پدیده ریزگردها را به ویژه در بعد داخلی مدیریت کرد.
توفان های گرد و غبار مهمترین تبعات فرسایش خاک است
ارسال شده: 05 دسامبر 2016 22:03
توسط naderloo
اهواز - ایرنا - عضو هیات علمی دانشکده کشاورزی دانشگاه شهید چمران اهواز نسبت به روند فرسایش و تخریب خاک در خوزستان هشدار داد و گفت: مهمترین تبعات فرسایش خاک در استان، ایجاد توفان های گرد و غبار است.
احمد لندی روز دوشنبه در گفت وگو با ایرنا اظهار کرد: با توجه به اهمیت 'خاک' در تولیدات کشاورزی و منابع مورد نیاز، 5 دسامبر (15 آذر) روز جهانی خاک نامگذاری شده و پارسال (2015) نیز به سال خاک نامیده شده بود.
وی مهمترین اثر فرسایش و تخریب خاک را در خوزستان بوجود آمدن توفان های گرد و خاک دانست و افزود: فرسایش خاک حاصل مدیریت نامناسب منابع آب و بهره وری خاک و تغییر اقلیم و خشکسالی است.
وی با بیان اینکه در آمریکا برای هر تن خاک 27 دلار ارزشگذاری شده است اظهار کرد: بر این اساس فرسایش خاک سالانه 56 میلیارد دلار به کشور خسارت وارد می کند.
لندی افزود: بر اساس فرمایش رهبر معظم انقلاب شاید مشکل حفاظت از منابع آب و خاک باشد اما خاک مهمتر است زیرا به دلیل مختلف از جمله وسعت و حجم زیاد نمی توانیم آن را منتقل کنیم.
وی اضافه کرد: نرخ فرسایش خاک در خوزستان چهار تا 20 تن در هر هکتار گزارش شده که بسته به مناطق مختلف، متفاوت است.
لندی ادامه داد: ایران جزء کشورهایی است که در رده های بالای فرسایش خاک در دنیا قرار دارد.
وی با بیان اینکه بیش از 60 درصد توفان های گرد و غباری که وارد خوزستان می شود از عراق و سوریه، عربستان و اردن است اظهار کرد: بعضی از زمین های خوزستان به دلیل نبود مدیریت منابع آب به کانون های داخلی شکل گیری گرد و غبار تبدیل شده و برخی زمین های کشاورزی نیز به دلیل کاهش منابع آب رها شده که می تواند بخشی از توفان های گرد و غبار را تولید کند.
لندی افزود: سدسازی نیز باعث شده آب هایی که در گذشته در دشت ها و آبخیرها جاری، و رطوبت خاک را تامین می کرد نداشته باشیم و خشکی بیش از اندازه بوجود آید و با وزش باد با سرعت کم نیز شاهد گرد و غبار باشیم.
وی تاکید کرد: بخشی از گرد و غبار نیز به نبود رطوبت کافی در خاک به دلیل اجرای طرح های انتقال آب میان حوضه ای بوجود آمده است.
عضو گروه خاک شناسی دانشگاه چمران همچنین گفت: در حوضه های بالادست، چرای بی رویه، قطع جنگل ها و نبود حفاظت خاک باعث شده فرسایش خاک افزایش یابد و فرسایش در حوضه های بالادست خوزستان بیشتر است.
وی در ادامه با اشاره به راه اندازی موزه خاک در برخی استان های کشور، خواستار همکاری مسئولان برای راه اندازی موزه خاک در خوزستان شد.
لندی همچنین خواستار حمایت نمایندگان مجلس شورای اسلامی از لایحه حفاظت از خاک شد و افزود: این لایحه چند بار درکمیسیون های مختلف مجلس مطرح شده ولی به تصویب نرسیده است.
بر اساس این گزارش، خاک یک منبع محدود و در مقیاس انسانی، تجدیدناپذیر است و امروزه با وجود نقش مهم آن در حیات بشر، در سطح جهان در معرض تخریب جدی قرار دارد. اتحادیه بینالمللی علوم خاک با درک اهمیت آن در سال 2002 پیشنهاد داد که 5 دسامبر (15 آذر) هر سال به عنوان روز جهانی خاک نام گرفته و از اهمیت خاک به عنوان جز اساسی سیستم های طبیعی جهان و از عوامل مهم رفاه و حیات بشر یاد شود. این پیشنهاد به تصویب مجمع عمومی سازمان ملل رسید. تخریب و آلودگی خاک دو شاخص مهم مدیریت خاک هستند. ایران از این نظر وضعیت مناسبی ندارد.
خوزستان بیش از 2 میلیون هکتار زمین حاصلخیز دارد که به دلیل محدودیت منابع آب کمتر از نیمی از آنها زیرکشت می رود. بر اساس مطالعاتی که انجام شده، مساحت کانون های گرد و غبار در خوزستان 350 هزار هکتار است که با احتساب کانون های فرسایش بادی و بیابان ها به بیش از 500هزار هکتار می رسد.
تفکیک کانون های شکل گیری گرد و غبار بر اساس نوع کاربری آنها نشان می دهد که 205 هزار هکتار از زمین های مرتعی تخریب شده، 56هزار هکتار از زمین های کشاورزی دیم، 45 هزار هکتار از بدون پوشش گیاهی (آبگیرهای قدیمی)، 31 هزار هکتار از زمین های کشاورزی آبی و 700 هکتار از سایر زمین ها اکنون به کانون شکل گیری این پدیده تبدیل شده اند.
بیابان زدایی 3600 هکتار در خوزستان برای مقابله با گرد و خاک
ارسال شده: 05 دسامبر 2016 22:04
توسط naderloo
اهواز - ایرنا - استاندار خوزستان گفت: از پارسال تاکنون حدود سه هزار و 600 هکتار از زمین های مناطق مختلف استان به منظور مقابله با ریزگردها نهالکاری شده است و این طرح همچنان ادامه خواهد داشت.
به گزارش ایرنا غلامرضا شریعتی روز دوشنبه در حاشیه بازدید از پروژه نهالکاری شمال شرق اهواز اظهار کرد: نهالکاری در این منطقه به منظور مقابله با ریزگردها در مساحت 350 هکتار انجام شده است.
وی ادامه داد: همچنین در بحث تثبیت شن های روان نیز با کمک وزارت نفت و اجرای قرارگاه خاتم الانبیا(ص) حدود 14 هزار هکتار در این زمینه کار شده که قرار است برای سرعت بخشیدن به کار اعتباری بالغ بر 250 میلیارد ریال دیگر هزینه شود.
استاندار خوزستان گفت: دغدغه به حق منابع طبیعی بحث نگهداری این نهال ها است و تاکنون راهکاری برای آن پیش بینی نشده که قرار است از طریق منابع ملی و استانی پیگیری شود.
شریعتی در ادامه اظهار کرد: ستاد مبارزه با ریزگردها کانون های مورد نظر را در خوزستان مشخص کرده و در خصوص آن برنامه هایی در دست اقدام دارد و هرچه در این خصوص اعتبار بیشتری جذب شود سرعت بیشتری به کار می بخشیم.
وی گفت: هرچه با مشکلات اقتصادی روبه رو باشیم روند کار ما نیز برای مقابله با ریزگردها کندتر می شود.
وی افزود: پارسال منابع طبیعی خوزستان حدود هفت هزار هکتار کار بیولوژی انجام داد و در رابطه با ریزگردها و تثبیت شن های روان اقدامات خوبی حاصل شد.
مدیرکل منابع طبیعی خوزستان نیز اجرای طرح های مقابله با گرد و غبار را نیازمند اعتبار دانست و گفت: مهم ترین چالش طرح های بیابان زدایی در خوزستان، آبیاری و نگهداری از نهال ها است.
شهریار بذرکار افزود: فرایند این پروژه با توجه به مبنای علمی آن به خوبی مدیریت شد و در بحث بیولوژیکی آن نیز بالای 95 درصد زنده مانی مشاهده می شود که یک رکورد خوب محسوب می شود.
وی افزود: در سایر نقاط خوزستان نیز که طرح های مطالعاتی روی آن صورت گرفته برنامه های خوبی در دست اقدام است و به ازای اعتباراتی که پیش بینی می شود برنامه های خود را پیش می بریم.
مدیرکل منابع طبیعی خوزستان گفت: تا زمانی که اعتبارات لازم به این بخش اختصاص داده نشود نمی توانیم روی برنامه های آینده تمرکز کنیم.
وی ادامه داد: یکی از چالش های جدی ما در زمینه نهال کاری، بحث نگهداری است چرا که در خوزستان هشت ماه خشکی وجود دارد و این نهال ها نیازمند آبیاری به موقع و کافی دارند.
بذرکار افزود: خروجی کار منابع طبیعی به صورت معمول پس از پنج سال نتیجه بخش است و به همین جهت آبیاری و نگهداری از نهال ها یک امر مهم به شمار می رود.
وی گفت: اکنون در کانون هایی که مطالعات لازم صورت گرفته و در عرصه های منابع ملی واقع هستند برنامه های عملیاتی ما آماده است اما اجرای این پروژه ها به تخصیص اعتبار بستگی دارد.
وی بیان کرد: تمامی کانون های ریزگرد خوزستان استعداد کار بیولوژیک را ندارند و تنها در مناطقی که ساختار خاک اجازه کار به ما می دهد می توانیم اقدامات لازم را در خصوص مقابله با ریزگردها صورت دهیم.
بذرکار افزود: همچنین برای مناطق دیگر خوزستان نیز که نیاز به اصلاح سیاست های منابع آبی دارد باید برنامه های خاصی را طراحی کرد.
به گزارش ایرنا غلامرضا شریعتی استاندار خوزستان روز دوشنبه از پروژه نهالکاری ، آبیاری و مراقبت شمال شرق اهواز (نهریه) دیدن کرد.
این پروژه در مساحت 500 هکتاری و با اعتبار اختصاص یافته از وزارت نفت از سال 1394 آغاز شده که تاکنون 350 هکتار آن نهال کاری شده است. قرارگاه خاتم الانبیا(ص) مجری این پروژه است.
گرد و غبار در خرمشهر به 33 برابر حد مجاز رسید
ارسال شده: 25 می 2017 12:59
توسط naderloo
اهواز - ایرنا - در پی ورود توده گرد و غبار، میزان آلودگی هوا ظهر چهارشنبه در خرمشهر به 33 برابر و در آبادان به حدود22 برابر حدمجاز رسید.
به گزارش ایرنا به نقل از اداره کل محیط زیست خوزستان، غلظت ذرات گرد وغبار در اندازه 10 میکرون در ساعت 13 امروز در خرمشهر به چهار هزار و 957 میکروگرم بر مترمکعب، در اهواز 264 میکروگرم بر مترمکعب و شادگان 183 میکروگرم بر متر مکعب رسیده است.
بر اساس این گزارش غلظت غبار 10 میکرون در ساعت 12 امروز نیز در خرمشهر یک هزار و 912 میکروگرم برمترمکعب بود.
رییس اداره حفاظت محیط زیست آبادان نیز گفت: میزان گرد و غبار در ساعت 13 در آبادان سه هزار و 290 میکروگرم برمترمکعب که بیش از 21 برابر استاندارد است.
سید احمد موسوی آزاد افزود: پدیده گردوغبار در ساعت 12 امروز در این شهرستان 703 میکروگرم برمترمکعب بوده که بیش از چهاربرابر استاندارد است.
اداره کل هواشناسی خوزستان نیز با پیش بینی اینکه این گردو غبار تا اواخر وقت امروز ادامه دارد اظهارکرد: گرد و غبار روز چهارشنبه، شعاع دید را در آبادان و خرمشهر به حدود400 متر کاهش داد.
استاندارد غبار در هوا 150 میکرو گرم برمترمکعب است.