ﻫﻮادﻫﻲ چیست
ارسال شده: 04 آگوست 2009 22:54
[align=justify]ﻫﻮادﻫﻲ
روﺷﻲ اﺳﺖ ﻛﻪ ﺑﻪ وﺳﻴﻠﻪ آن آب در ﺗﻤﺎس ﺑﻪ ﻫﻮاي ﺗﺤﺖ ﻓﺸﺎر ﺟﻮ و ﻳﺎ ﻛﻤﺘﺮ و ﻳﺎ ﺑﻴﺸﺘﺮ از ﺟﻮ ﺑﻪ ﻣﻨﻈﻮرﻫﺎي زﻳﺮ ﻗﺮار ﻣﻲﮔﻴﺮد و ﻛﻴﻔﻴﺖ آن از ﻟﺤﺎظ ﺣﺬف ﺑﻮ، ﻃﻌﻢ و ﺧﻮرﻧﺪﮔﻲ اﺻﻼح ﻣﻲﺷﻮد.
ﻛﺎﻫﺶ H 2Sو ﺳﺎﻳﺮ ﮔﺎزﻫﺎ و ﻣﻮاد ﻓﺮار و ﻗﺎﺑﻞ اﺳﻴﺪاﺳﻴﻮن ﻛﻪ اﻳﺠﺎد ﻃﻌﻢ و ﺑﻮ و رﻧﮓ و ﻳﺎ ﺧﻮرﻧﺪﮔﻲ ﻧﺎﻣﻄﺒﻮع در آب ﻣﻲﻛﻨﻨﺪ و ﺑﻪ راﺣﺘﻲ ﺑﺎ ﻫﻮادﻫﻲ از آب ﺟﺪا ﻣﻲﺷﻮﻧﺪ.ﻛﺎﻫﺶ ﮔﺎزﻫﺎﻳﻲ ﻧﻈﻴﺮ: دي اﻛﺴﻴﺪﻛﺮﺑﻦ و ﺳﻮﻟﻔﻴﺪ ﻫﻴﺪروژن ﻛﻪ ﺑﺎﻋﺚ اﻓﺰاﻳﺶ ﺧﺎﺻﻴﺖ ﺧﻮرﻧﺪﮔﻲ آب ﻣﻲﺷﻮﻧﺪ. ﺑﺎﻳﺪ ﮔﻔﺖ ﮔﺮﭼﻪ اﻛﺴﻴﮋن ﻧﻴﺰ ﺑﺎﻋﺚ اﻓﺰاﻳﺶ ﺧﺎﺻﻴﺖ ﺧﻮرﻧﺪﮔﻲ آب ﻣﻲﺷﻮد، ﻟﻴﻜﻦ ﺑﺎ ﻫﻮادﻫﻲ ﻣﻌﻤﻮﻟﻲ ﻏﻠﻈﺖ آن در آب ﻛﺎﻫﺶ ﭘﻴﺪا ﻧﻤﻲﻛﻨﺪ و در ﻣﻮاردي اﻓﺰاﻳﺶ ﻣﻲﻳﺎﺑﺪ.
ﻛﺎﻫﺶ ﮔﺎزﻫﺎﻳﻲ ﻛﻪ در اﻓﺰاﻳﺶ ﻣﺼﺮف ﻣﻮاد ﺷﻴﻤﻴﺎﻳﻲ ﺑﺮاي ﺗﺼﻔﻴﻪ ﻳﺎ ﺗﻌﺪﻳﻞ اﻣﻼح آب دﺧﺎﻟﺖ ﻣﻲﻧﻤﺎﻳﻨﺪ؛
ﻣﺎﻧﻨﺪ دي اﻛﺴﻴﺪ ﻛﺮﺑﻦ در ﮔﺮﻓﺘﻦ ﺳﺨﺘﻲ آب ﺑﺎ آﻫﻚ و ﺳﻮﻟﻔﻴﺪ ﻫﻴﺪروژن در ﻛﻠﺮﻳﻨﻪ ﻛﺮدن آب.
در ﺻﻮرﺗﻲ ﻛﻪ ﺑﻪ ﻗﺪر ﻛﺎﻓﻲ اﻛﺴﻴﮋن ﻣﺤﻠﻮل ﻧﺪاﺷﺘﻪ ﺑﺎﺷﺪ ﺑﺎ ﻫﻮادﻫﻲ ﻣﻴﺰان آن اﻓﺰاﻳﺶ ﻣﻲﻳﺎﺑﺪ و در ﻧﺘﻴﺠﻪ:
اﻟﻒ- ﻃﻌﻢ و ﺑﻮي آن اﺻﻼح ﻣﻲﺷﻮد.
ب- اﻛﺴﻴﮋن از ﻓﻌﺎﻟﻴﺖ ﺑﻲﻫﻮازي ﻣﻴﻜﺮو ارﮔﺎﻧﻴﺴﻤﻬﺎ ﺟﻠﻮﮔﻴﺮي ﻣﻲﻛﻨﺪ و ﺑﺎﻟﻨﺘﻴﺠﻪ ﺗﻮﻟﻴﺪ ﮔﺎزﻫﺎﻳﻲ ﻣﺎﻧﻨﺪ: اﻛﺴﻴﺪ دو ﻛﺮﺑﻦ و ﻳﺎ ﺳﻮﻟﻔﻴﺪﻫﻴﺪروژن و آﻣﻮﻧﻴﺎك ﻛﺎﻫﺶ ﭘﻴﺪا ﻣﻲﻛﻨﺪ، pHآب ﺗﻌﺪﻳﻞ ﻣﻲﺷﻮد و از ﺧﻮردﮔﻲ ﺟﻠﻮﮔﻴﺮي
ﻣﻲﮔﺮدد.
ج- آﻫﻦ و ﻣﻨﮕﻨﺰ و آﻣﻮﻧﻴﺎك و ﺑﺮﺧﻲ از ﻣﻮاد آﻟﻲ آب اﻛﺴﻴﺪه ﻣﻲﺷﻮﻧﺪ.
از اﻫﺪاف ﻓﻮقاﻟﺬﻛﺮ ﻛﻪ ﺑﺮاي ﻫﻮادﻫﻲ ﮔﻔﺘﻪ ﺷﺪ، ﻛﺎﻫﺶ ﮔﺎز ﻛﺮﺑﻨﻴﻚ، آﻫﻦ و ﻣﻨﮕﻨﺰ از ﻣﻬﻤﺘﺮﻳﻦ و ﻣﺘﺪاوﻟﺘﺮﻳﻦ آﻧﻬﺎﺳﺖ. از ﺟﻤﻠﻪ ﻋﻮاﻣﻞ ﻣﻮﺛﺮ در ﻫﻮادﻫﻲ ﻏﻴﺮ از آﻧﭽﻪ ﻛﻪ ﻗﺒﻼًَ ﮔﻔﺘﻪ ﺷﺪ، ﻣﻲﺗﻮان ﺑﻪ ﻣﺪت ﻫﻮادﻫﻲ و ﺗﻨﺎﺳﺐ ) ( اﺷﺎره ﻛﺮد ) Aﺳﻄﺢ ﺗﻤﺎس و Vﺣﺠﻢ آب ﺣﺎﻣﻞ ﮔﺎز( ﻛﻪ ﺑﺪﻳﻦ ﺗﺮﺗﻴﺐ در زﻣﺎن ﻫﻮادﻫﻲ ﻣﻮﻗﻌﻲ ﻛﻪ آب ﺑﻪ ﻗﻄﺮهﻫﺎي رﻳﺰ ﺗﺒﺪﻳﻞ ﻣﻲﺷﻮد. ﻫﺮ ﭼﻪ ﻗﻄﺮه ﻛﻮﭼﻜﺘﺮ ﺑﺎﺷﺪ، ﺳﻄﺢ ﺗﻤﺎس ﺑﻴﺸﺘﺮ ﻣﻲﺷﻮد و ﺳﻮدﻣﻨﺪي ﻫﻮادﻫﻲ اﻓﺰاﻳﺶ ﻣﻲﻳﺎﺑﺪ.
روﺷﻬﺎي ﻣﺨﺘﻠﻒ ﻫﻮادهي
در ﺗﻤﺎم روﺷﻬﺎي ﻫﻮادﻫﻲ آب آﺷﺎﻣﻴﺪﻧﻲ، ﻛﻪ در زﻳﺮ ﺗﻮﺿﻴﺢ داده ﻣﻲﺷﻮد ﺑﻴﺸﺘﺮ دو ﻋﺎﻣﻞ ﻣﺪت ﻫﻮادﻫﻲ و ﺗﻨﺎﺳﺐ
ﻫﻮادﻫﻲ ﻣﻌﻤﻮﻻً ﺑﻪ دو روش ﺑﻪ ﺣﺮﻛﺖ در آوردن آب و ﺗﺰرﻳﻖ ﻫﻮا ﺑﻪ داﺧﻞ آب اﻧﺠﺎم ﻣﻲﭘﺬﻳﺮد و ﺑﺮاﺳﺎس ﺷﺮاﻳﻂ ﻣﻮﺟﻮد ﺑﺎﻳﺪ روش آن اﻧﺘﺨﺎب ﮔﺮدد.
اﻟﻒ- ﻫﻮادﻫﻲ ﺑﺎ ﺑﻪ ﺣﺮﻛﺖ درآوردن آب
ﻫﻮادﻫﻲ آﺑﺸﺎري ﭘﻠﻪاي
در اﻳﻦ روش ﻫﻮادﻫﻲ از ﭘﻠﻪﻫﺎﻳﻲ ﻛﻪ از ﻣﺼﺎﻟﺢ ﺑﻨﺎﻳﻲ ﻣﺨﺼﻮﺻﺎً ﺑﺘﻦ ﺑﺎ ارﺗﻔﺎع 3-1 ﻣﺘﺮ اﺳﺘﻔﺎده ﻣﻲﺷﻮد. روي ﭘﻠﻪﻫﺎ ﺑﻨﺪﻫﺎﻳﻲ وﺟﻮد دارﻧﺪ ﻛﻪ ﺑﺎ ﺟﺮﻳﺎن ﻳﺎﻓﺘﻦ آب روي ﭘﻠﻪﻫﺎ در ﺳﻄﺢ وﺳﻴﻌﻲ ﺑﺎ ﻫﻮا ﺗﻤﺎس ﻣﻲﻳﺎﺑﻨﺪ و ﻣﺮﺗﺒﺎً ﻻﻳﻪ ﺳﻄﺤﻲ آب ﺷﻜﺴﺘﻪ ﺷﺪه و ﺗﻤﺎس ﺑﺎ ﻫﻮا ﺑﻴﺸﺘﺮ ﻣﻲﺷﻮد ﺷﻜﻞ )4-1(. ﻣﻤﻜﻦ اﺳﺖ ﺳﺮرﻳﺰﻫﺎ را ﺑﻪ ﺻﻮرت ﻛﺎﻧﺎل ﺳﻮراﺧﺪاري ﺳﺎﺧﺖ ﻛﻪ آب از اﻳﻦ ﺳﻮراﺧﻬﺎ رﻳﺰش ﻛﻨﺪ. در اﻳﻦ ﺷﺮاﻳﻂ ﺳﻮدﻣﻨﺪي ﺑﺮاي ﻛﺎﻫﺶ 2 COاز 02 ﺗﺎ+06 درﺻﺪ اﺳﺖ.
ﻫﻮادﻫﻲ ﭘﺎﺷﺸﻲ
[/align]
روﺷﻲ اﺳﺖ ﻛﻪ ﺑﻪ وﺳﻴﻠﻪ آن آب در ﺗﻤﺎس ﺑﻪ ﻫﻮاي ﺗﺤﺖ ﻓﺸﺎر ﺟﻮ و ﻳﺎ ﻛﻤﺘﺮ و ﻳﺎ ﺑﻴﺸﺘﺮ از ﺟﻮ ﺑﻪ ﻣﻨﻈﻮرﻫﺎي زﻳﺮ ﻗﺮار ﻣﻲﮔﻴﺮد و ﻛﻴﻔﻴﺖ آن از ﻟﺤﺎظ ﺣﺬف ﺑﻮ، ﻃﻌﻢ و ﺧﻮرﻧﺪﮔﻲ اﺻﻼح ﻣﻲﺷﻮد.
ﻛﺎﻫﺶ H 2Sو ﺳﺎﻳﺮ ﮔﺎزﻫﺎ و ﻣﻮاد ﻓﺮار و ﻗﺎﺑﻞ اﺳﻴﺪاﺳﻴﻮن ﻛﻪ اﻳﺠﺎد ﻃﻌﻢ و ﺑﻮ و رﻧﮓ و ﻳﺎ ﺧﻮرﻧﺪﮔﻲ ﻧﺎﻣﻄﺒﻮع در آب ﻣﻲﻛﻨﻨﺪ و ﺑﻪ راﺣﺘﻲ ﺑﺎ ﻫﻮادﻫﻲ از آب ﺟﺪا ﻣﻲﺷﻮﻧﺪ.ﻛﺎﻫﺶ ﮔﺎزﻫﺎﻳﻲ ﻧﻈﻴﺮ: دي اﻛﺴﻴﺪﻛﺮﺑﻦ و ﺳﻮﻟﻔﻴﺪ ﻫﻴﺪروژن ﻛﻪ ﺑﺎﻋﺚ اﻓﺰاﻳﺶ ﺧﺎﺻﻴﺖ ﺧﻮرﻧﺪﮔﻲ آب ﻣﻲﺷﻮﻧﺪ. ﺑﺎﻳﺪ ﮔﻔﺖ ﮔﺮﭼﻪ اﻛﺴﻴﮋن ﻧﻴﺰ ﺑﺎﻋﺚ اﻓﺰاﻳﺶ ﺧﺎﺻﻴﺖ ﺧﻮرﻧﺪﮔﻲ آب ﻣﻲﺷﻮد، ﻟﻴﻜﻦ ﺑﺎ ﻫﻮادﻫﻲ ﻣﻌﻤﻮﻟﻲ ﻏﻠﻈﺖ آن در آب ﻛﺎﻫﺶ ﭘﻴﺪا ﻧﻤﻲﻛﻨﺪ و در ﻣﻮاردي اﻓﺰاﻳﺶ ﻣﻲﻳﺎﺑﺪ.
ﻛﺎﻫﺶ ﮔﺎزﻫﺎﻳﻲ ﻛﻪ در اﻓﺰاﻳﺶ ﻣﺼﺮف ﻣﻮاد ﺷﻴﻤﻴﺎﻳﻲ ﺑﺮاي ﺗﺼﻔﻴﻪ ﻳﺎ ﺗﻌﺪﻳﻞ اﻣﻼح آب دﺧﺎﻟﺖ ﻣﻲﻧﻤﺎﻳﻨﺪ؛
ﻣﺎﻧﻨﺪ دي اﻛﺴﻴﺪ ﻛﺮﺑﻦ در ﮔﺮﻓﺘﻦ ﺳﺨﺘﻲ آب ﺑﺎ آﻫﻚ و ﺳﻮﻟﻔﻴﺪ ﻫﻴﺪروژن در ﻛﻠﺮﻳﻨﻪ ﻛﺮدن آب.
در ﺻﻮرﺗﻲ ﻛﻪ ﺑﻪ ﻗﺪر ﻛﺎﻓﻲ اﻛﺴﻴﮋن ﻣﺤﻠﻮل ﻧﺪاﺷﺘﻪ ﺑﺎﺷﺪ ﺑﺎ ﻫﻮادﻫﻲ ﻣﻴﺰان آن اﻓﺰاﻳﺶ ﻣﻲﻳﺎﺑﺪ و در ﻧﺘﻴﺠﻪ:
اﻟﻒ- ﻃﻌﻢ و ﺑﻮي آن اﺻﻼح ﻣﻲﺷﻮد.
ب- اﻛﺴﻴﮋن از ﻓﻌﺎﻟﻴﺖ ﺑﻲﻫﻮازي ﻣﻴﻜﺮو ارﮔﺎﻧﻴﺴﻤﻬﺎ ﺟﻠﻮﮔﻴﺮي ﻣﻲﻛﻨﺪ و ﺑﺎﻟﻨﺘﻴﺠﻪ ﺗﻮﻟﻴﺪ ﮔﺎزﻫﺎﻳﻲ ﻣﺎﻧﻨﺪ: اﻛﺴﻴﺪ دو ﻛﺮﺑﻦ و ﻳﺎ ﺳﻮﻟﻔﻴﺪﻫﻴﺪروژن و آﻣﻮﻧﻴﺎك ﻛﺎﻫﺶ ﭘﻴﺪا ﻣﻲﻛﻨﺪ، pHآب ﺗﻌﺪﻳﻞ ﻣﻲﺷﻮد و از ﺧﻮردﮔﻲ ﺟﻠﻮﮔﻴﺮي
ﻣﻲﮔﺮدد.
ج- آﻫﻦ و ﻣﻨﮕﻨﺰ و آﻣﻮﻧﻴﺎك و ﺑﺮﺧﻲ از ﻣﻮاد آﻟﻲ آب اﻛﺴﻴﺪه ﻣﻲﺷﻮﻧﺪ.
از اﻫﺪاف ﻓﻮقاﻟﺬﻛﺮ ﻛﻪ ﺑﺮاي ﻫﻮادﻫﻲ ﮔﻔﺘﻪ ﺷﺪ، ﻛﺎﻫﺶ ﮔﺎز ﻛﺮﺑﻨﻴﻚ، آﻫﻦ و ﻣﻨﮕﻨﺰ از ﻣﻬﻤﺘﺮﻳﻦ و ﻣﺘﺪاوﻟﺘﺮﻳﻦ آﻧﻬﺎﺳﺖ. از ﺟﻤﻠﻪ ﻋﻮاﻣﻞ ﻣﻮﺛﺮ در ﻫﻮادﻫﻲ ﻏﻴﺮ از آﻧﭽﻪ ﻛﻪ ﻗﺒﻼًَ ﮔﻔﺘﻪ ﺷﺪ، ﻣﻲﺗﻮان ﺑﻪ ﻣﺪت ﻫﻮادﻫﻲ و ﺗﻨﺎﺳﺐ ) ( اﺷﺎره ﻛﺮد ) Aﺳﻄﺢ ﺗﻤﺎس و Vﺣﺠﻢ آب ﺣﺎﻣﻞ ﮔﺎز( ﻛﻪ ﺑﺪﻳﻦ ﺗﺮﺗﻴﺐ در زﻣﺎن ﻫﻮادﻫﻲ ﻣﻮﻗﻌﻲ ﻛﻪ آب ﺑﻪ ﻗﻄﺮهﻫﺎي رﻳﺰ ﺗﺒﺪﻳﻞ ﻣﻲﺷﻮد. ﻫﺮ ﭼﻪ ﻗﻄﺮه ﻛﻮﭼﻜﺘﺮ ﺑﺎﺷﺪ، ﺳﻄﺢ ﺗﻤﺎس ﺑﻴﺸﺘﺮ ﻣﻲﺷﻮد و ﺳﻮدﻣﻨﺪي ﻫﻮادﻫﻲ اﻓﺰاﻳﺶ ﻣﻲﻳﺎﺑﺪ.
روﺷﻬﺎي ﻣﺨﺘﻠﻒ ﻫﻮادهي
در ﺗﻤﺎم روﺷﻬﺎي ﻫﻮادﻫﻲ آب آﺷﺎﻣﻴﺪﻧﻲ، ﻛﻪ در زﻳﺮ ﺗﻮﺿﻴﺢ داده ﻣﻲﺷﻮد ﺑﻴﺸﺘﺮ دو ﻋﺎﻣﻞ ﻣﺪت ﻫﻮادﻫﻲ و ﺗﻨﺎﺳﺐ
ﻫﻮادﻫﻲ ﻣﻌﻤﻮﻻً ﺑﻪ دو روش ﺑﻪ ﺣﺮﻛﺖ در آوردن آب و ﺗﺰرﻳﻖ ﻫﻮا ﺑﻪ داﺧﻞ آب اﻧﺠﺎم ﻣﻲﭘﺬﻳﺮد و ﺑﺮاﺳﺎس ﺷﺮاﻳﻂ ﻣﻮﺟﻮد ﺑﺎﻳﺪ روش آن اﻧﺘﺨﺎب ﮔﺮدد.
اﻟﻒ- ﻫﻮادﻫﻲ ﺑﺎ ﺑﻪ ﺣﺮﻛﺖ درآوردن آب
ﻫﻮادﻫﻲ آﺑﺸﺎري ﭘﻠﻪاي
در اﻳﻦ روش ﻫﻮادﻫﻲ از ﭘﻠﻪﻫﺎﻳﻲ ﻛﻪ از ﻣﺼﺎﻟﺢ ﺑﻨﺎﻳﻲ ﻣﺨﺼﻮﺻﺎً ﺑﺘﻦ ﺑﺎ ارﺗﻔﺎع 3-1 ﻣﺘﺮ اﺳﺘﻔﺎده ﻣﻲﺷﻮد. روي ﭘﻠﻪﻫﺎ ﺑﻨﺪﻫﺎﻳﻲ وﺟﻮد دارﻧﺪ ﻛﻪ ﺑﺎ ﺟﺮﻳﺎن ﻳﺎﻓﺘﻦ آب روي ﭘﻠﻪﻫﺎ در ﺳﻄﺢ وﺳﻴﻌﻲ ﺑﺎ ﻫﻮا ﺗﻤﺎس ﻣﻲﻳﺎﺑﻨﺪ و ﻣﺮﺗﺒﺎً ﻻﻳﻪ ﺳﻄﺤﻲ آب ﺷﻜﺴﺘﻪ ﺷﺪه و ﺗﻤﺎس ﺑﺎ ﻫﻮا ﺑﻴﺸﺘﺮ ﻣﻲﺷﻮد ﺷﻜﻞ )4-1(. ﻣﻤﻜﻦ اﺳﺖ ﺳﺮرﻳﺰﻫﺎ را ﺑﻪ ﺻﻮرت ﻛﺎﻧﺎل ﺳﻮراﺧﺪاري ﺳﺎﺧﺖ ﻛﻪ آب از اﻳﻦ ﺳﻮراﺧﻬﺎ رﻳﺰش ﻛﻨﺪ. در اﻳﻦ ﺷﺮاﻳﻂ ﺳﻮدﻣﻨﺪي ﺑﺮاي ﻛﺎﻫﺶ 2 COاز 02 ﺗﺎ+06 درﺻﺪ اﺳﺖ.
ﻫﻮادﻫﻲ ﭘﺎﺷﺸﻲ
[/align]